Theatergezelschap Stormkamer toont met ‘De Staat van Babylon’ absurde complexiteit samenleving
Theatergezelschap Stormkamer toont met ‘De Staat van Babylon’ absurde complexiteit samenleving Foto: Barbera Medo

Theatergezelschap Stormkamer brengt ‘De Staat van Babylon’

dinsdag 14 mei 2024 19:00 tot 22:00

De thema’s vertrouwen en afhaken zijn actueler dan ooit. Theatergezelschap Stormkamer duikt met de voorstelling ‘De Staat van Babylon’ in het vraagstuk van afgehaakt Nederland. Hoe complex is onze samenleving en welk effect heeft dit op ons vertrouwen? Wanneer is de grens bereikt en haken we af? Met lokale politici, ambtenaren en (afgehaakte) burgers brengt Stormkamer het gesprek op gang over de ingewikkelde relatie tussen overheid en burger. De beeldende en muzikale vertelling is op 14 mei 2024 te zien in Posttheater Arnhem. 

‘De Staat van Babylon’ is een beeldende en muzikale vertelling rond de vraag waarom mensen afhaken en wat we hier samen aan kunnen doen. De voorstelling werd eerder door Stormkamer gespeeld in 2023 en wordt hernomen in aanloop naar de Europese Verkiezingen op 6 juni.   

In ‘De Staat van Babylon’ ontmoeten we een burger. Hij heeft een kippenhok gebouwd en verneemt dat hij daar een vergunning voor moet aanvragen. Hij raakt verstrikt in het complexe systeem van de besluitvorming en maakt daarmee een lange omweg langs verschillende werelden. Waar zal het proces hem brengen? 

Stormkamer nodigt haar publiek uit voor een kort voorprogramma waarin lokale politici, ambtenaren en burgers in gesprek gaan over de relatie tussen overheid en burger. Wat kan een burger van de overheid verwachten, en andersom? Hoe zit het met het vertrouwen en, als je het over afhaken hebt, wie haakt af van wie? Samen met Josse de Voogd (met René Couperus schreef hij de Atlas van Afgehaakt Nederland) maakt Stormkamer een op maat gemaakt programma in iedere stad.  

De artistieke handtekening van Stormkamer is warm en schurend tegelijk. Onder artistieke leiding van Hanna Van Mourik Broekman onderzoekt het theatergezelschap urgente maatschappelijke thema’s en vertaalt deze naar interactieve, theatrale ontmoetingen. Meningen, menselijke verhoudingen en vooroordelen worden tijdens de voorstellingen in een ander daglicht geplaatst. Het uiteindelijke doel is een samenleving waarin iedereen gehoord wordt en een gelijke stem heeft.

Locatie