Reparateurs aan het werk.
Reparateurs aan het werk. Foto: Germa Huijbers

Repaircafé weer terug in het Spijkerkwartier

zaterdag 30 maart 2024 10:30 tot 13:00

ARNHEM - Zaterdag 30 maart is het zover. Het Repaircafé komt na 10 jaar terug in het Spijkerkwartier en heeft plaats in de Lommerd van 10.30 tot 13.00 uur. Bezoekers krijgen de kans om hun kapotte spullen te (laten) repareren. Voor de organisatie tekent Circulair Spijkerkwartier. 

Repaircafé Spijkerkwartier bestaat uit een team van 12 reparateurs die samen met de initiatiefnemers en partners het Repaircafé in de wijk nieuw leven inblazen. Op vrijwillige basis dragen de reparateurs hun reparatiekennis over aan bezoekers. De reparateurs betrekken de bezoekers in het reparatieproces, zodat kennis niet verloren gaat.

Iedere reparateur gaat te werk vanuit een eigen expertise en persoonlijke kwaliteiten. Er zijn reparateurs voor elektronica, kleding en textiel, leer, computers en gipsen beelden. Ook is iemand aanwezig met reparatiekennis over RIVM-meetkastjes. Daarnaast zijn ook allround reparateurs aanwezig. 

Repaircafé Spijkerkwartier werkt samen met andere initiatieven die gevestigd zijn in de wijk. Zoals Spijkerbikes en het BuurtKlusBedrijf. Vanuit hun expertise kunnen deze initiatieven bezoekers helpen met kleine reparaties aan fietsen en het uitvoeren van kleine klussen. Energiecoaches van de Energiebank zijn aanwezig om bezoekers te informeren over het besparen van energie in huis. 

Reparaties zijn in principe gratis, je betaalt alleen materiaalkosten. Een eigen bijdrage wordt op prijs gesteld. Daarvoor zijn een donatiepot en een QR-code aanwezig.

Inspireren tot duurzame keuzes

Het Repaircafé Spijkerkwartier hoopt bezoekers van jong tot oud te inspireren. Door het repareren van kapotte spullen, dragen bezoekers bij aan het verkleinen van de afvalberg. Dit levert bovendien een duurzame keuze op voor de portemonnee. Daarnaast wordt het recyclen aangemoedigd. Zo zal tijdens het Repaircafé, in opdracht van de gemeente Arnhem, de milieukar aanwezig zijn. Dit is een pop-up-tent waar bezoekers klein huishoudelijk afval kunnen inleveren dat niet meer te repareren is. Zo kan dit materiaal gerecycled worden en wordt afval een grondstof. Hiermee maken we een circulaire keuze mogelijk.”

Locatie