Afbeelding
Foto:

‘Stil Water’

vrijdag 15 maart 2024 20:00

ARNHEM - In Bakermat aan de Izaak Evertslaan 11 in Arnhem wordt vrijdag 15 maart in het kader van Theater in de wijk het stuk ‘Stil Water’ opgevoerd. Van 20.00 tot 22.30 uur (inloop 19.30 uur).  Entree 17,50 euro p.p. (inclusief één consumptie en Indonesische hapjes).

‘Stil Water’ is een monoloog geschreven door toneelschrijver Peer Wittenbols voor actrice Gerrie Abels, gebaseerd op haar Indische familiegeschiedenis. In deze monoloog vertelt een naamloos negenjarig meisje over haar gezin dat in de late jaren ’50 halsoverkop Indonesië moest verlaten om in het verre Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. 

Het meisje worstelt met grote vragen. Waar liggen mijn wortels? Wat gebeurde er ooit met mijn ouders in dat vreemde, verre land? Waarom praten ze nooit over het kamp? Zal ons gezin ooit ergens echt thuis zijn? Mondjesmaat stelt ze haar vragen aan haar moeder, maar haar moeder kan en wil niet alle antwoorden geven. En dus neemt haar fantasie de vrije loop.

Deze voorstelling blijkt niet alleen boeiend te zijn voor mensen met een Indische geschiedenis. De voorstelling raakt een universeel gevoel van ontheemd zijn, van willen weten, waarom, waarvoor en hoe verder. Alle mensen die te maken hebben gehad, of nog hebben, met het zwijgen ten gevolge van traumatische ervaringen, zullen zich moeten verhouden tot wat er gebeurd is. En dat is iets wat geldt voor heel veel mensen.

Na deze voorstelling volgt in samenwerking met de commissie Praathuis, een nagesprek in kleinere groepen. Er kunnen ook vragen gesteld worden aan de actrice Gerrie Abels.

Tickets: wijkcentrum-bakermat.weticket.com/stilwater/tickets/716a8700-acf6-478a-a79b-b0775497e133/selecttickets

Locatie