Het Symfonisch Blaasorkest van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek in Musis
Het Symfonisch Blaasorkest van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek in Musis Foto: KHO

KHO brengt ‘From the New World’

zondag 25 februari 2024 15:00 tot 17:00

Ontdek de betoverende klanken van ‘From the New World’ tijdens dit jaarlijkse concert van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek (KHO). Duik in de muzikale wereldreizen van componisten Antonín Dvorak en Leonard Bernstein, geïnspireerd door hun verblijf in Amerika, met als hoogtepunt de uitvoering van Dvoraks 9e symfonie en Bernsteins Symphonic Suite van On the Waterfront.

Het jaarlijkse concert van het Symfonisch Blaasorkest (SBO) van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek heeft als titel ‘From the New World’, naar de 9e symfonie van Antonín Dvorak, welke het orkest in z’n geheel zal uitvoeren. Ook alle andere titels tijdens dit concert hebben een link met Amerika. Zo wordt ook de Symphonic Suite van On the Waterfront van componist Leonard Bernstein gespeeld.

Dit werk zindert van dramatische spanning. Deze muziek schreef Bernstein voor de klassieke film On the Waterfront met Marlon Brando in de hoofdrol. De film speelt zich af te midden van de dokken en sloppenwijken van het naoorlogse Hoboken, New Jersey.

De levens van beide componisten tonen aardig wat parallellen. Zowel Dvorak als Bernstein zijn geïnspireerd door Afrikaanse muziek en beiden reisden naar Amerika waar Bernstein jaren chef-dirigent van de New York Phil was. Zij waren in feite muzikale wereldreizigers. Beide componisten bevonden zich in een bepaalde fase van hun leven toen zij in Amerika verbleven, de heimwee naar hun eigen land speelde een grote rol bij hun composities. Dit legt de link naar een heel ander werk dat tijdens dit concert zal worden uitgevoerd. ‘Stufen’ van componist Jacob de Haan is een compositie voor sopraan en harmonieorkest en is gebaseerd op een filosofisch gedicht van de Duits-Zwitserse dichter en schrijver Hermann Hesse waarin de levensfasen van de mens centraal staan.

Mezzo-sopraan Emma Brown neemt in dit prachtige werk de zangpartij voor haar rekening. Verder staat ‘East Coast Pictures’ van componist Nigel Hess op de lessenaars. Deze compositie is geïnspireerd op een klein deel van de Amerikaanse oostkust, een gebied dat grote extremen biedt in de geografie en de mensen die er wonen. Achtereenvolgens schetst de componist ‘Shelter Island’, ‘The Catskills’ en ‘New York‘. Kortom, alles bij elkaar een fantastisch programma met inspiratiebron ‘Amerika’.

Op zondagmiddag 25 februari is het zover! Het concert begint om 15:00 uur.

Kaarten kun je bestellen via onze e-ticketshop:

https://khomusisnewworld.eventgoose.com of via de website van de KHO www.kho.nl

Ook zijn tickets te koop via de website van Musis Sacrum, onze leden en bij Boekhandel Meijer&Siegers aan de Utrechtseweg in Oosterbeek.

Standaard tickets kosten €20,- 

Voor kinderen (t/m 12 jaar) en Vrienden van de KHO is de toegangsprijs €10,- 

Locatie