Still uit 'Samen'.
Still uit 'Samen'. Foto: via Focus Arnhem

Benefietvoorstelling Parkinsononderzoek in Focus

zondag 25 februari 2024 19:00

ARNHEM - Focus Filmtheater aan het Audrey Hepburnplein 1 in Arnhem vertoont zondag 25 februari eenmalig de film ‘Samen’ van Carmen Cobos en Kees Rijninks. Het is een benefietvoorstelling ter nagedachtenis aan Focus-vrijwilliger Marko van der Vegt, die leed aan de ziekte van Parkinson en begin januari op 60-jarige leeftijd overleed. Aanvang 19.00 uur.

De hele opbrengst van de voorstelling van ‘Samen’ wordt gedoneerd aan ParkinsonNL. Na de film is er een zaalgesprek met professor Bas Bloem, autoriteit op het gebied van Parkinsononderzoek en ambassadeur van ParkinsonNL, en neuroloog Peter Praamstra die Marko van der Vegt lang heeft begeleid. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.focusarnhem.nl

Marko van der Vegt leed 17 jaar aan de ziekte van Parkinson. In twee recente interviews met de Gelderlander legde hij helder uit waarom hij ervoor koos de regie over zijn leven op radicale wijze te voeren. Hulpbehoevend zijn, kwam niet voor in zijn toekomstbeeld. Hij koos ervoor het grote aftakelen voor te blijven. Marko heeft zich tot het laatste moment ingezet als vrijwilliger voor Focus Filmtheater. Kort voor zijn dood sprak Focus met hem af om rond zijn verjaardag een benefietvoorstelling te organiseren, waarvan de gehele opbrengst gedoneerd wordt aan Parkinsononderzoek.

Samen

Hoe zou je reageren als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent? Als filmproducent Kees Rijninks, de echtgenoot van filmmaker Carmen Cobos, gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Parkinson, stort hun wereld in. Na maanden van verdriet, woede en ontkenning proberen zij nu de balans in hun leven terug te vinden. In ‘Samen’ volgen zij een jaar lang een groep ongeneeslijk zieke patiënten, hun partners en hun neuroloog. Ze gaan op zoek naar het antwoord op de vraag hoe mensen omgaan met de wetenschap dat ze langzaam zullen wegkwijnen en nooit meer beter zullen worden.

Locatie