Lezing over zeldzame aarden

dinsdag 13 februari 2024 20:00

ARNHEM - Andries Meijerink verzorgt dinsdag 13 februari een lezing voor Natuurkundig Genootschap Wessel Knoops over ‘Zeldzame aarden voor een duurzame aarde’, chemische elementen die onmisbaar zijn voor tal van technische toepassingen.

De lezing wordt gehouden in de Nieuwe Coehoorn (tegenover station Arnhem) en duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Het eerste bezoek aan een Wessel Knoops lezing is gratis; daarna wordt verwacht dat men lid wordt (30,00 euro per seizoen van 8 lezingen).

De chemische elementen zijn de laatste tijd regelmatig in het nieuws vanwege hun toenemende belang en de exportbeperking door China. Na een inleiding over hun vermeende zeldzaamheid en eigenschappen, wordt uitgelegd hoe de unieke magnetische en optische eigenschappen van zeldzame aarden bijdragen aan een duurzamere aarde door toepassing in o.a. sterke magneten voor windmolens en hybride auto’s, opslag van elektrische energie en efficiënte katalysatoren.

De optische eigenschappen zijn cruciaal voor o.a. energiezuinige witte LED-lampen en met optische technieken kan het rendement van zonnecellen worden verhoogd. Tot slot worden de luminescentie van Eurobiljetten en een intrigerend ‘chemystery’ behandeld.

Locatie