Mees Vos speelt het Tweede hoornconcert van R. Straus.
Mees Vos speelt het Tweede hoornconcert van R. Straus. Foto: Rick de Visser

Mees Vos speelt het Tweede hoornconcert van Strauss

zondag 24 september 2023 14:00

ARNHEM - Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel opent het nieuwe seizoen met een reeks concerten waarin Mees Vos, solohoornist van het orkest, het Tweede hoornconcert van Richard Strauss speelt. Zondag 24 september in Musis Arnhem (14.00 uur). 

Dirigent Kahchun Wong debuteerde vorig jaar zeer succesvol bij Phion. Hij dirigeert na de pauze de Zesde symfonie met als bijnaam ‘Pathétique’ van Tsjaikovski en de Ouverture Der fliegende Holländer van Wagner. 

Phion opent het seizoen met een meeslepende symfonie en een fris en vrolijk hoornconcert. Voor dat laatste zet het orkest één van zijn vele grote talenten in het zonnetje. Mees Vos is nog maar 29 jaar oud en behoort al tot de toonaangevende hoornisten van ons land. Hij is hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en sinds 2020 solohoornist bij Phion. Voor dit concert koos hij voor het Tweede hoornconcert van Richard Strauss. Als achttienjarige had Strauss al eens een hoornconcert voor zijn vader geschreven. Meer dan zestig jaar later componeerde hij een tweede dat net zo sprankelend is als zijn jeugdwerk.

Kahchun Wong dirigeert de Pathétique van Tsjaikovski. Het tweede deel van dit concert is gewijd aan Tsjaikovski. Zijn Zesde symfonie was zijn allerlaatste compositie en misschien ook wel zijn meest bekende werk dat met recht de titel ‘Pathétique’ draagt. Een symfonie vol hartstocht en pathos, geschreven enkele weken voor zijn raadselachtige, misschien wel zelfgekozen dood. Vooral het slot is huiveringwekkend mooi: een bloedstollend adagio dat de diepste emoties van een door het leven getergd mens blootlegt.

Het concert vangt aan met de ouverture uit Der fliegende Holländer van Wagner. Op de bok staat Kahchun Wong, de Singaporese dirigent die vorig seizoen een zeer geslaagd debuut bij Phion maakte.

Meer informatie over dit concert en het kopen van tickets vindt u op phion.nl.

Locatie