De Grote Weide van Sonsbeek wordt omgeploegd tot een akker voor nieuwe volkstuintjes, december 1941.
De Grote Weide van Sonsbeek wordt omgeploegd tot een akker voor nieuwe volkstuintjes, december 1941. Foto: Nationaal Archief, Fotocollectie Nederlandse Heidemaatschappij, 192-0876. PD 1.0.

Bijeenkomst Historische Herberg Arnhem

vrijdag 9 juni 2023 17:00 tot 19:00

ARNHEM - Er is vrijdag 9 juni weer een bijeenkomst van Historische Herberg Arnhem in wijkcentrum De Lommerd aan de Spijkerstraat 185a in Arnhem van 17.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis en er is gelegenheid voor alle bezoekers om een korte historische mededeling te doen of een vraag te stellen.

Onno Boonstra belicht de spectaculaire stijging van het aantal volkstuintjes tijdens de Tweede Wereldoorlog in de stad. Hij gaat in op de mogelijke fraude rondom deze opvallende groei. Marten Brascamp vertelt over een achttiende-eeuwse rechtszaak over in de Arnhemse Waag aangeleverde tabak. Gerth van Roden neemt een voorschot op de mogelijke festiviteiten in 2033 bij de viering van Arnhem 800 jaarstadsrechten. Hij doet dit vanuit de vooraanstaande rol die hij als graaf Otto vervulde tijdens de stadsrechtenviering in 1983. 

Fraude met Arnhemse volkstuintjes tijdens WOII?

Onder het motto ‘Nederland voedt zichzelf’ probeerde de overheid vanaf 1939 om de Nederlandse landbouweconomie onafhankelijk te maken van import uit het buitenland. Een van de maatregelen was om gemeenten te stimuleren om elk stukje braakliggend terrein zelf te gaan bebouwen of als volkstuintjes aan hun inwoners uit te geven. Historicus Onno Boonstra doet uit de doeken dat Arnhem dit laatste wel zeer voortvarend deed. Het aantal Arnhemmers met een volkstuintje spectaculair steeg van 34 in 1940 tot maar liefst 9000 in 1944. Maar was dat wel echt zo, of was er sprake van fraude?

Locatie