Iconen gemaakt door Piet van der Heide. (Foto: Ton van Gestel)
Iconen gemaakt door Piet van der Heide. (Foto: Ton van Gestel) Foto:

Iconen besproken

woensdag 31 mei 2023 11:00 tot 12:15

ARNHEM - Piet van der Heide gaat in een serie van drie bijeenkomsten in op iconen. De bijeenkomsten zijn op de woensdagen 17, 24 en 31 mei steeds van 11.00 tot 12.15 uur in de Voorhof aan Kastanjelaan 22e in Arnhem.

Piet van der Heide schenkt in de eerste bijeenkomst aandacht aan het ambacht van de icoonschilder, aan de iconografie en ook aan de theologie van de icoon. “Weet hebben van het hoe en waarom is van belang, maar een icoon vraagt ook om beschouwing en verstilling. Voor gelovigen is de icoon immers een plaats van ontmoeting en gebed, waar in woord, gebaar en zang Christus en de heiligen geloofd en geprezen worden.” 

“In de tweede bijeenkomst is er aandacht voor de oosters-orthodoxe zang. Ook lezen we bij de gezangen passende poëzie. Tijdens de derde bijeenkomst laten we ons inspireren door de wijsheid van de oude woestijnvaders. Zij waren de allereerste monniken en stonden aan de wieg van de grote kloostertraditie van het christelijke Westen en Oosten. Hun levenswijsheid is neergelegd in verzamelingen ‘spreuken’. We willen met elkaar over deze spreuken van gedachten wisselen.” 

Info: www.rozinarnhem.nl; tel. 06-41722195.

Locatie