Klarendal Jazzorkest
Klarendal Jazzorkest Foto: Klarendal Jazzorkest

‘Sonsbeek Dubbel’

maandag 29 mei 2023 12:00 tot 16:00

‘SONSBEEK DUBBEL’ met Klarendal Jazzorkest en Original Apfelstrudel Oberkrainer

Arnhem - Sonsbeekvlotconcerten laten weer iets van zich horen! Sonsbeekvlotconcerten presenteren in op Tweede Pinksterdag 29 mei 2023 ‘Sonsbeek Dubbel’.  Tussen 12.00 uur tot 16.00 uur treden twee geweldige ensembles op. De optredens vinden plaats op het Sonsbeekvlot bij Brasserie De Boerderij in Park Sonsbeek Arnhem. 

Onder de naam ‘SONSBEEK DUBBEL’ laat Jan-Joris Heling, de organisator van Sonsbeekvlotconcerten twee orkesten per dag optreden, welke actief zijn in verschillende muziekstijlen en op deze wijze voor het publiek, maar ook voor de muzikanten een crossoverfunctie creëren.  Met een kwalitatief hoogstaande programmering van het festival wordt de blaasmuziek én de bigbandmuziek gepromoot. 

Het programma voor 29 mei wordt ingevuld door het Klarendal Jazzorkest en de Original Apfelstrudel Oberkrainer. Op de facebooksite facebook.com/sonsbeekvlotconcerten en Instagram instagram.com/sonsbeekvlotconcerten staat nadere informatie.

12.00 uur: Klarendal Jazzorkest

Ooit ontstond het Klarendal Jazzorkest (KJO) in de bekende Arnhemse volkswijk. Vandaar de naam van deze vitale big band, die onder de leiding van Guus Tangelder steeds andere uitdagingen aangaat. 

Een van de solisten zal op 29 mei fluitiste Qisheng Zeng zijn. Zeng komt uit China, studeert aan ArTEZ en is zeer getalenteerd. 

De samenstelling van het orkest? Een uniek en verfrissend samenraapsel van professionals, semi-professionals, ambitieuze liefhebbers en ArteZ-(conservatorium)talenten. Kenmerkend is de leeftijdsopbouw: in KJO spelen zowel twintigers als zestigers. Deze muzikanten hebben een gezamenlijke missie: de big bandtraditie levend houden en voor de actuele, avontuurlijke uitingen van deze jazzcultuur een nieuw publiek aanboren.

Het repertoire is zeer breed en gevarieerd. Naast ambitieuze composities van Bob Mintzer, Mike Manieri en Jaco Pastorius, met een stevige, funky ondergrond, speelt KJO klassiekers in de soepele swingtraditie van Count Basie en arrangeur Sammy Nestico. Moderne, bebop-georiënteerde jazz wordt afgewisseld met aangrijpende ballads.

Tijdens twee of drie kernachtige sets maakt het publiek kennis met een springlevend orkest in ontwikkeling.

14.15 uur: Original Apfelstrudel Oberkrainer

Die Original Apfelstrudel Oberkrainer is een muziekgroep uit het Land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen, die zijn gelijke in de regio niet kent. Deze groep werd in het jubileumjaar 2017 van muziekvereniging Prins Willem Alexander en Die Kannenmarkter Musikanten uit Appeltern opnieuw leven in geblazen. Ruim 20 jaar geleden kende Appeltern al een Oberkrainergroep, namelijk ‘Muttis Orginaler Apfelstrudel Oberkrainer’. Twee muzikanten van de voormalige groep hebben deze bijzondere formatie doorgestart en hebben ‘Mutti’ thuisgelaten. De muzikanten treden nu op onder de naam ”Die Original Apfelstrudel Oberkrainer”.

De samenstelling van de groep is een typische Oberkrainer-samenstelling, zoals bekend van onder andere Slavko Avsenik. Het quintet bestaat uit klarinet, trompet, Steirische Harmonika, gitaar en bas-tuba. De groep bestaat uit liefhebbers van de traditionele Oberkrainer-Musik, zoals deze nu nog gespeeld wordt door Die Grazer Spatzen en de Alpenoberkrainer / Alpski kvintet uit Slovenië.

Op zondag 11 juni organiseren zij voor de derde keer het Apfelstrudelconcert met onder meer Die Reifholzkapelle en De Zwarte Fanfare. Op vrijdag 21 juli staan Die Original Apfelstrudel Oberkrainer op de Zwarte Cross en spelen daar in de Tirolerfeesttent.

Sonsbeek vlotconcerten

De zogenaamde Vlotconcerten of Promenadeconcerten maken al meer dan 40 jaar deel uit van de zomerse evenementen in het Sonsbeekpark. In 1978 is de serie opgestart door de gemeente Arnhem en de VVV en vervolgens overgenomen door Arnhem Promotion. Lange tijd was Paul Wijtvliet de drijvende kracht. In 2018 en 2019 werden de concerten georganiseerd door de Stichting Sonsbeekfestival/Stichting Straatleven. Inmiddels heeft organisator Jan-Joris Heling het stokje overgenomen. 

Jan-Joris Heling: “De concerten op het vlot dreigden verloren te gaan, hetgeen ertoe zou leiden dat vanaf het prachtige concertpodium met natuurlijke akoestiek geen muziek meer zou klinken. Dit ging mij te ver, vandaar dat ik zelf naar de mogelijkheden ben gaan zoeken om de concerten door te laten gaan. In een goede samenwerking met Tobias Haagsma van Brasserie De Boerderij is de intentie uitgesproken om de concerten in ieder geval de komende twee jaar te laten plaatsvinden. Met een subsidiebijdrage van de gemeente Arnhem kan de muziek worden gepromoot en het concertpodium in Arnhem voor de toekomst worden behouden.”

Gratis toegankelijk

In de landschapsparken Sonsbeek, Zypendaal en Gulden Bodem hebben burgers sinds jaar en dag vrij toegang. De vlotconcerten zijn laagdrempelig; er wordt geen entree geheven.