Oud-Katholieke kerk Arnhem (Molenbeke).
Oud-Katholieke kerk Arnhem (Molenbeke). Foto: Oud-Katholieke kerk Arnhem A.M.

Vlammetjes met Pinksteren

zondag 28 mei 2023 10:30

ARNHEM - De Oud-Katholieke Kerk Arnhem in de wijk Molenbeke staat zondag 28 mei in het teken van Pinksteren. Om 10.30 uur wordt in een feestelijke viering herdacht dat de Heilige Geest werd uitgestort over de leerlingen van Jezus. De Geest kwam in de gedaante van vlammen als vurige tongen. De Oud-Katholieke kerk in Arnhem is dan in feestelijk rood en na de viering zijn er vlammetjes (hete loempiaatjes) voor de aanwezigen.

Vlammetjes uitreiken met Pinksteren, kan zoiets wel? Kerkmeester Alwin Meisters: “De vlammetjes symboliseren de vurige tongen. Ze zorgen voor een hete adem. Het hoeft allemaal niet zo zwaar. We noemen een mis niet voor niets een viering. Het is een feest en bij feest hoort plezier.”

Pinksteren is het laatste Hoogfeest van het kerkelijk jaar. Na de uitstorting van de Heilige Geest gingen de leerlingen naar buiten en konden ineens alle mensen in hun eigen taal toespreken. Ze brachten de blijde boodschap: dat Jezus is gestorven en verrezen en dat zijn oproep tot liefde, tot God en tot je naaste, al het andere overstijgt.

De Geest inspireerde de volgelingen. Ze werden enthousiast. Pastoor Scheltinga: “In ons woord enthousiasme zit het woord Theos, Grieks voor God. Letterlijk betekent het ‘door God geïnspireerd.’ Enthousiasme is een emotie van blijdschap, bezieling en plezier, maar met een goddelijke oorsprong. In het Duits is dat nog duidelijker: ‘begeisterung,’ wat letterlijk naar de Geest verwijst.”

Sinds het einde van Corona mag de Oud-Katholieke Parochie in Arnhem zich verheugen op een stijgend aantal bezoekers. Alwin Meisters: “We zijn een open kerk  en een open parochie waar iedereen welkom is. Ongeacht afkomst, geslacht en geaardheid. Voor korte tijd of voor langere tijd. Misschien niet toevallig treden met Pinksteren drie gastleden officieel toe tot onze kerk en parochie. We zien dat als een compliment, hoe meer zielen hoe meer vreugde!”

Oud-Katholieke kerk Arnhem aan de Adolf van Nieuwenaarlaan 3 in Arnhem.

Locatie