Filmklassieker Nosferatu met livemuziek

zaterdag 8 april 2023 19:30

ARNHEM - Focus Filmtheater verzorgt zaterdag 8 april in samenwerking met Willemeen een bijzondere voorstelling van de filmklassieker Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, een van de hoogtepunten uit de Duitse expressionistische film van de jaren twintig van de vorige eeuw. Luitspeler Jozef van Wissem voorziet de film live van een nieuwe soundtrack! Een unieke voorstelling, alleen te zien én te horen op zaterdag 8 april om 15.30 en 19.30 uur. Meer info en tickets: www.focusarnhem.nl 

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens is de eerste verfilming van Bram Stokers beroemde creatie Dracula. Een jong stel, Jonathan en Mina Harker, woont in de havenstad Bremen. Harker werkt voor makelaar Renfield, die later een handlanger van Nosferatu blijkt te zijn. Hij krijgt de opdracht naar Transsylvanië te reizen om Nosferatu een huis te verkopen. Bij het zien van een foto van Harkers vrouw, besluit Nosferatu zonder aarzeling het koopcontract te tekenen. Hij vertrekt naar Bremen, een zwart spoor van ellende achterlatend.

Vogelgeluiden  

In 2019 kreeg luitspeler Jozef van Wissem van Cinémathèque Française in Parijs de opdracht een soundtrack te componeren voor de gerestaureerde originele versie van de film Nosferatu (1922). Toen hij de partituur aan het schrijven was, vond hij in de straten van Rotterdam een Nederlandse dubbele 7 inch plaat met geluiden van uitgestorven vogels. Hij manipuleerde deze gevonden vogelgeluiden met behulp van elektronica en voegde ze toe aan de partituur. Beginnend met een luitsolo, bevat zijn soundtrack elektrische gitaar en vervormde opnames van uitgestorven vogels, gaande van subtiliteit tot gotische horror.

Focus Filmtheater is te vinden aan het Audrey Hepburnplein 1 in Arnhem