Palmtakken Oud katholiek Kerk Arnhem
Palmtakken Oud katholiek Kerk Arnhem Foto: Oud-Katholieke kerk Arnhem A.M.

Viering Palmpasen

zondag 2 april 2023 10:30 tot 15:30

De Goede Week, de week voor Pasen begint op 2 april met Palmzondag. In de Goede Week komt zowat alles van het christelijk geloof bij elkaar. De aanvang van de Viering van Palmzondag om 10.30 uur is heel feestelijk. 

In de kerk zijn de voorhang en het opperkleed van de priester rood, de kleur die alleen bij zeer bijzondere feesten gedragen wordt. De priester begint met het wijden van de palmtakken en deelt die uit aan de aanwezigen. Dit verwijst naar de Palmtakken waarmee de mensen Jezus begroetten bij zijn intocht in Jeruzalem. 

Daarna komen onder verwelkomend klokgelui de kinderen van de nabij gelegen Baptistengemeente met hun versierde Palmpaasstokken de Oud-Katholieke Kerk binnen. Hier wordt een Palmtak aan hun paasstok bevestigd. Daarna gaan de kinderen weer terug naar hun eigen kerk. 

Halverwege de Palmzondagviering verandert de sfeer. Het feestelijke rood maakt plaats voor het ingetogen paars, de kleur van inkeer, bezinning en rouw. Dit heeft ermee te maken dat dan door drie lezers het lijdensverhaal van Jezus wordt voorgelezen. Daarin wordt verteld hoe Jezus wordt verraden, veroordeeld en gekruisigd. Zoals bij “The Passion” maar dan puur. Na afloop van de viering wordt het kruisbeeld aan de muur met een witte doek afgedekt. De Goede Week is begonnen, een week die verschilt van alle andere. 

Op Palmzondag is ‘s middags tussen 13.00 en 15.30 u is de Oud-Katholieke kerk in Arnhem open. Iedereen die wil kan een gewijde palmtak ophalen. Veel mensen steken die thuis achter een kruisbeeld.