Oud Katholiek Arnhem Pastoor Scheltinga in roze kazuifel
Oud Katholiek Arnhem Pastoor Scheltinga in roze kazuifel Foto: Oud-Katholieke kerk Arnhem A.M.

‘Roze’ kerkdienst Halfvasten

zondag 19 maart 2023 10:30

Zondag 19 maart krijgt de viering in de Oud-Katholieke Kerk Arnhem letterlijk een ‘roze’ tintje. De pastoor draagt die dag een roze kazuifel. Niet om de LHBTQ+gemeenschap een hart onder de riem te steken. Kerkmeester Alwin Meisters: “In een kerk waar vrouwen en LHBTQ+’s volop participeren en toegelaten zijn tot alle ambten zou dat raar zijn. Het stadium van Roze Vieringen zijn we lang voorbij. Ik denk zelfs dat zonder de LHBTQ+’s onze kerk moeilijk zou draaien!” Het roze kazuifel heeft een andere, kerkelijke (of liturgische) reden. 

In de Oud-Katholieke kerk heeft elke zondag zijn eigen liturgische kleur. Dat hangt niet af van de stemming van de pastoor of de koster. De kerk kent vijf verschillende liturgische kleuren. Paars in de adventtijd (vier zondagen voor kerstmis) en de veertigdagentijd (zes zondagen voor Pasen.) en bij rouw. De ‘witte’ zondagen op feestdagen zoals Kerstmis en Pasen en de eerste weken daarna. Rood komt enkele keren per jaar voor, bijvoorbeeld met Pinksteren en als een martelaar herdacht wordt. Veruit de meeste kerkelijke zondagen is de liturgische kleur groen. Dan wordt er geen speciaal feest gevierd. De kleur vind je terug in het kazuifel( kleed van de priester) en de voorhang van de leestafel.

Slechts tweemaal per jaar kan een priester tijdens een Viering een roze kazuifel dragen. De derde zondag van advent en de vierde zondag van de veertigdagentijd zijn de zogenaamde ‘roze’ zondagen. Deze vormen een lichtpuntje in een tijd van bezinning en inkeer, wat geldt voor zowel de adventtijd als de veertigdagentijd. De zondagen van advent en veertigdagentijd zijn ‘paars’. Halverwege is het roze.Het roze brengt tot uitdrukking dat het wachten en toeleven naar kerstmis of Pasen ten einde loopt. Het is nog niet zo ver, maar het is in aantocht, nog even wachten en volhouden! Een schouderklopje halverwege.

De meeste kerken beschikken vanwege het kostenaspect niet over een roze kazuifel, zodat ook op ‘roze’ zondagen het paars kazuifel gedragen wordt. Dat gold ook altijd voor de Oud-Katholieke kerk in Arnhem. De nieuwe Oud-Katholieke pastoor Rudolf Scheltinga beschikt over een eigen roze kazuifel en draagt dat op 19 maart tijdens de Viering. Een primeur in Arnhem maar tegelijkertijd in lijn met een heel lange, kerkelijke traditie. 

19 maart 2023, 10.30 uur

Oud-Katholieke Viering met ‘roze’ tintje

Vierde zondag van de veertigdagentijd

St. Wilibrorduskerk, Adolf van Nieuwenaarlaan 3 in Arnhem