Holybollen.
Holybollen. Foto: Oud-Katholieke kerk Arnhem A.M.

Afsluiting kerkelijk jaar Oud-Katholieke kerk Arnhem

zondag 26 november 2023 10:30

ARNHEM - Aartsbisschop Bernd Wallet van Utrecht zal zondag 26 november in de Oud-Katholieke kerk van Arnhem aan de Adolf van Nieuwenaarlaan het kerkelijk jaar afsluiten. Aanvang 10.30 uur. 

Het kerkelijk jaar begint op een andere datum dan het kalenderjaar. Niet 1 januari, maar de eerste zondag van advent vormt de start van het kerkelijk jaar. De zondag ervoor wordt het kerkelijk jaar afgesloten, dit jaar op 26 november. Voor de gelegenheid worden de bezoekers bij het koffiedrinken na afloop op oliebollen getrakteerd. Wegens de bijzondere aanwezigheid van de bisschop omgedoopt tot ‘holybollen.’

Met het bezoek van Wallet wordt tevens het driejaarlijks werkbezoek aan de parochie afgerond. In een werkbezoek wordt gepeild hoe het parochieleven, de financiën en de voortgang van het beleid erbij staan. Zijn bevindingen deelt Wallet na de viering met de parochianen.

Eerst zal hij voorgaan in een pontificale Viering. Daar komt nogal wat extra bij kijken. Kerkmeester Alwin Meisters: “Er is wierook als de bisschop binnenkomt, voorafgegaan door het parochiekruis waarbij de corpus richting de bisschop gedragen wordt.  Het is altijd even puzzelen op welke momenten van de viering de mijter en de staf gebruikt worden. Verder zijn er extra kaarsen.” Pastoor Rudolf Scheltinga legt uit: “Er branden zeven kaarsen op het muuraltaar. Normaal zijn dat er vier. Dat getal zeven symboliseert de volheid van het bisschopsambt.”

Oliebollen of ‘holybollen’ bij de afsluiting van het kerkelijk jaar, is dat een traditie? Meisters: “We wilden wat bijzonders doen ter ere van het bezoek van de bisschop. Omdat dit toevallig samenvalt met de afsluiting van het kerkelijk jaar was het idee van de oliebollen annex ‘holybollen’ al snel geboren. De bisschop zelf kon er wel om lachen, dus we gaan het samen beleven!”

Locatie