Anselm Kiefer aan het werk in zijn atelier.
Anselm Kiefer aan het werk in zijn atelier. Foto: Cherry Pickers

Filmhuis Oosterbeek vertoont documentaire ‘Anselm’ in 3D

woensdag 22 november 2023 20:00

OOSTERBEEK - Filmhuis Oosterbeek vertoont woensdag 22 november de documentaire ‘Anselm’ in 3D van Wim Wenders. Een docu over het werk van de wereldberoemde kunstenaar Anselm Kiefer. Beeldhouwer Cor Litjens zal deze documentaire inleiden. Aanvang 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur). Reserveren via filmhuisoosterbeek.nl

Wim Wenders nam de film op in 3D en 6K-resolutie en verkent het werk van Kiefer dat de zin van het menselijk bestaan en de cyclische aard van geschiedenis onderzoekt. Zijn kunst is geïnspireerd door diverse bronnen zoals literatuur, poëzie, filosofie, wetenschap, mythologie en religie.

De documentaire volgt Kiefer gedurende meer dan twee jaar, van Duitsland naar zijn huidige thuis in Frankrijk, waarbij de belangrijke fases van zijn vijf decennia omspannende carrière worden belicht. Vergelijkbaar met Wenders’ eerdere werk Pina, waarin 3D goed werd benut, draagt het 3D-formaat ook hier bij aan de beleving van de toeschouwer. De film bevat dramatische heropvoeringen met twee acteurs – Wenders’ jonge neef Anton Wenders en Kiefer’s zoon van middelbare leeftijd Daniel Kiefer – die Kiefer op verschillende leeftijden vertolken, terwijl de oudere Kiefer zichzelf speelt. 

De kunst zelf is de ware ster van de film. Wenders laat de camera langzaam door de sculpturen en schilderijen van Kiefer bewegen, met bijzondere aandacht voor de gestapelde structuren, gipsen jurken en immense schilderijen. 

Locatie