Nederlands Kamerkoor.
Nederlands Kamerkoor. Foto: Mark Stokmans

‘Songs of Farewell’ in Musis

maandag 20 november 2023 20:00

ARNHEM - Het Nederlands Kamerkoor brengt maandag 20 november in Musis Arnhem ‘Songs of Farewell’, een programma met meesterwerken uit de Britse koortraditie. Aanvang 20.00 uur.

Onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra zingt het Nederlands Kamerkoor onder andere het Requiem van Herbert Howells en Songs of Farewell van Hubert Parry, twee ontroerende werken waarin de gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog worden herdacht. 

Herbert Howells schreef zijn Requiem ter nagedachtenis van die soldaten maar het schrijfproces kreeg een wel zeer wrange wending toen zijn zoon – die nota bene op uitnodiging van zijn vader een noot aan de partituur had toegevoegd – op negenjarige leeftijd aan polio stierf. Hubert Parry kwam tot zijn compositie Songs of Farewell als reactie op de dood van enkelen van zijn studenten aan het Royal College of Music in Londen. Ook zij waren naar het slagveld gestuurd.   

James MacMillan componeerde zijn Tenebrae Responsories (2006) in de geest van Renaissancemeesters als Gesualdo en Victoria. Het werk is even complex als dramatisch: centraal staat de kracht van de liefde die spreekt uit de persoonlijke offers die we maken.  

In de context van dit programma zijn citaten te lezen van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, waarbij geput wordt uit dagboeken, verslagen en brieven. 

Locatie