Afbeelding
Foto: Peter Griffioen

Foto-expositie ‘Paardenrennen’

zaterdag 18 november 2023 15:00 tot donderdag 18 januari 12:30

ARNHEM - Documentaire fotograaf Pieter Griffioen toont van 18 november tot 18 januari 2024 in wijkcentrum Bakermat aan de Van Nispenstraat 139 in Arnhem 75 werken in de foto-expositie ‘Paardenrennen’.  De opening zaterdag 18 november om 15.30 uur wordt verzorgd door kunsthistorica Angeline Bremer en Pieter Griffioen zelf.

Pieter Griffioen (1949) woont in Arnhem en is documentaire fotograaf en noemt zichzelf ‘een zwerver met een camera’ en is altijd op zoek naar ‘het beslissende moment’. Griffioen fotografeert analoog en in zwart-wit. 

Pieter is geen beroepsfotograaf. Na zijn middelbare school ging hij farmacie studeren in Utrecht. In 1975 ging hij werken in Arnhem en verhuisde hij naar de Gulden Bodem, sinds 1989 woont hij op de Sterrenberg. Pieter speelt niet onverdienstelijk piano en hij treedt regelmatig op in De Bakermat, onder andere bij Open Podium.

De tentoongestelde foto’s zijn te koop. Ook verkoopt Pieter fotoboeken. De expositie Paardenrennen is te zien tijdens koffieochtenden van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.30 uur.

Fotoclub 

Een vakopleiding als fotograaf heeft hij nooit gevolgd. Als 10-jarige had hij een box-camera met negatieven van 6x9 centimeter; op de middelbare school kreeg hij een kleinbeeldcamera en was hij lid van de fotoclub. In 1983 werd hij lid van de werkgroep fotografie van Sinus in Den Bosch, een club van professionele en vrijetijdskunstenaar die hun beeldend vermogen verder wilden ontwikkelen. 

Het lidmaatschap van Sinus betekende een doorbraak voor hem, hij kreeg goede mentoren en maakte kennis met het werk van Henri Cartier-Bresson en Marc Riboud, twee Franse fotografen die lid waren van het beroemde fotocollectief Magnum in Parijs. Zo kwam hij bij de documentairefotografie terecht. Hij wilde hen niet kopiëren, hij wilde een eigen stijl en eigen onderwerpen ontwikkelen. “De documentairefotografie wordt nog te weinig erkend als kunstvorm”, zegt hij.

Reizen met de camera

Pieter Griffioen heeft in de tweede helft van de jaren ’90 drie lange fotoreizen door Cuba gemaakt en maakte tussen 1981 en 1991 zes fotoreizen door China. Dat zijn foto’s over China artistieke kwaliteiten hebben, blijkt uit het feit dat ze geselecteerd werden voor een fototentoonstelling in de Grote Kerk van Naarden met werk van Nederlandse fotografen die in de vorige eeuw in China gefotografeerd hebben. Zijn foto’s hingen daar tussen die van grootheden als Joris Ivens, Ed van der Elsken en Bertien van Manen. Pieter kiest wel positie, maar zet nooit iets in scène. Pieter maakte zijn foto’s in het analoge tijdperk ofwel de vorige eeuw.

De wereld van het paardenrennen

Zijn eerste grote onderwerp werd de wereld van het paardenrennen. Het werd voor hem een ontdekkingsreis. Hij kreeg een pasje van de Nederlandse draf- en rensportvereniging en mocht overal fotograferen. Hij heeft ook paardenrennen gefotografeerd in Engeland (Ascot, Epsom), Parijs, Praag, Boedapest en Moskou. 

Na zes fotoreizen door China, drie door Cuba, één door enkele door Oostbloklanden vóór en na de val van De muur (voor de Sinus-fototentoonstelling ‘Objectief op het Oosten’) en twee fotoboeken over China en Cuba, stopte hij er in 2000 mee. Echter de documentairefotografie laat hem niet los. Hij heeft vele duizenden zwart-wit-negatieven. Een selectie daaruit heeft hij gedigitaliseerd. Daaruit stel hij exposities samen voor galeries en musea. Zijn eerste project en expositie gaat over ‘Paardenrennen in de jaren ‘80’. 

Meer informatie over de tentoonstelling op www.wijkcentrumbakermat.nl