De prijs, een door de Arnhemse kunstenaar Edwim Peters speciaal voor de Prodesseprijs vervaardigde houtsnede.
De prijs, een door de Arnhemse kunstenaar Edwim Peters speciaal voor de Prodesseprijs vervaardigde houtsnede. Foto: Houtsnede vervaardigd voor Prodesse Conamur door Edwim Peters

Uitreiking Prodesseprijs voor Arnhemse geschiedenis

zondag 8 oktober 2023 14:00 tot 15:30

In 2018 heeft de Arnhemse historische vereniging Prodesse Conamur het initiatief genomen voor de Prodesseprijs voor Arnhemse Geschiedenis. Dit is een jaarlijkse prijs voor de beste bijdrage aan de geschiedenis van Arnhem. Daarbij is de definitie van “beste bijdrage” heel ruim getrokken. Het kan gaan om eenmalige activiteiten als een bijzonder boek of artikel. Of een historisch evenement dat heeft plaats gevonden. Maar het kan ook gaan om personen, groepen of instellingen die al jaren structureel bezig zijn met de Arnhemse geschiedenis en daarvoor een pluim verdienen.

Een onafhankelijke jury, aangesteld door het bestuur van Prodesse Conamur, kent de prijs toe. 

De prijs bestaat uit een door de Arnhemse kunstenaar Edwim Peters vervaardigde houtsnede. Deze houtsnede is speciaal voor de Prodesseprijs ontworpen. 

Eerdere winnaars van de Prodesseprijs voor Arnhemse Geschiedenis waren 

In 2022: Farida Nabibaks

In 2021: Edwim Peters

In 2020: Facebookpagina Oud-Arnhem

In 2019: Hennie Vaessen

In 2018:  Menno Potjer

Arnhem bij de bron

Voor dit jaar heeft de jury als thema gekozen “Arnhem bij de bron”. 

Nominaties  

De jury heeft, mede op basis van ontvangen voordrachten, 3 personen of instellingen genomineerd:

Het project Arnhem3D laat de bezoeker virtuele wandelingen maken door historisch Arnhem. Aan de hand van oude afbeeldingen en informatie over huizen in de Arnhemse binnenstad zijn die huizen “nagebouwd” en op het historisch stratenplan geplaatst. Op deze manier ontstaat een visualisatie van de binnenstad van Arnhem in vroegere tijden.

De Sint Jansbeek, de beek waaraan Arnhem ontstaan is, liep sinds het midden van de negentiende eeuw door een pijp onder de grond naar de Rijn. Dat deed natuurlijk absoluut geen recht aan het belang van de beek voor Arnhem. De  stichting Jansbeek Boven Water heeft het initiatief genomen om de Jansbeek bovengronds te brengen en dat met tomeloze inzet tot een goed (voorlopig?) einde gebracht.

Jan de Vries bestrijkt met zijn   publicaties als de nieuwe Canon van Arnhem, zijn  website Arnheym.nl en zijn Facebookpagina, zijn lezingen en zijn rondleidingen als Gildegids de hele geschiedenis van Arnhem, van voor het ontstaan van de stad tot nu toe.

De winnaar zal bekend gemaakt worden tijdens de DAG van de Arnhemse Geschiedenis, op zondag 8 oktober, in het Auditorium van Rozet. Om 14.00 uur begint daar een programma met behalve de prijsuitreiking de Grote Arnhemse Eureka Momenten Quiz.

Locatie