Heilige Koe

dinsdag 27 september 2022 20:00 t/m 21:30

Op dinsdag 27 september organiseert CASA in het kader van de reeks Heilige Huisjes een programma over mobiliteit versus verdichting in Arnhem met als inleider stedenbouwkundige Marco Broekman (BURA urbanism).

Ruim baan voor het autoverkeer! Dat was het credo in naoorlogse decennia toen de stad werd herbouwd en uitgebreid. Lange tijd was deze Heilige Koe letterlijk en figuurlijk het symbool van voorspoed en vooruitgang, maar inmiddels is de auto steeds meer een obstakel voor stedelijke ontwikkeling en trekt een zware tol op de openbare ruimte en leefbaarheid van de stad. 

Steeds meer steden verkiezen andere vormen van verplaatsen. Mobiliteit is een tool en niet het doel. Arnhem hobbelt daar achteraan, maar willen we de stad verdichten dan moeten we nadenken over alternatieve en meer duurzame vormen van vervoer. Daarover gaan we op 27 september met elkaar in gesprek. Stedenbouwkundige Marco Broekman geeft als vliegwiel voor de discussie een inleiding over de Utrechtse nieuwbouwwijk Merwede, Nederlands eerste autovrije stadswijk! 

Inleider Marco Broekman Marco Broekman (1973) is architect, stedenbouwkundige en eigenaar van BURA urbanism, een internationaal opererend bureau voor stedenbouw, onderzoek en (landschaps)architectuur.  Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring met projecten op het gebied van stedenbouw, ontwerpend onderzoek, infrastructuur en landschap in binnen- en buitenland. Hij startte in 2014 zijn eigen bureau “marco.broekman”, dat in 2020 is gewijzigd in BURA urbanism. BURA wil door middel van gerichte stedenbouwkundige strategieën en innovatief onderzoek oplossingen bieden voor een gezonde en duurzame ontwikkeling van stad en land. Daarnaast is Broekman momenteel onder meer gastdocent aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en ASRE. Ook was hij lid van het kwaliteitsteam Zuidelijke Binnenstad Arnhem. 

Heilige Huisjes 

Onder het motto Heilige Huisjes gaat CASA in 2022 op zoek naar (onorthodoxe) oplossingen voor de huidige woonopgave. Er moeten keuzes gemaakt worden, dus wat is er dan nog heilig?  Deze programmareeks wordt mede mogelijk door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. 

Datum: dinsdag 27 september  

Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur

Locatie: NiCo, Coehoornstraat 17 (nabij Arnhem CS)

Entree: €5,00 (pin), studenten en leden van de CASA-sociëteit gratis 

Aanmelden: meld je aan via rsvp@casa-arnhem.nl o.v.v. Heilige Koe om verzekerd te zijn van een plek.

Locatie

  • NiCo

    Coehoornstraat 17
    6811la Arnhem