Sonsbeek Dubbel met Isseltaler Musikanten en Muziekcollectief Crossover Oosterbeek.
Sonsbeek Dubbel met Isseltaler Musikanten en Muziekcollectief Crossover Oosterbeek. Foto:

Sonsbeek Dubbel met Isseltaler Musikanten en Muziekcollectief Crossover Oosterbeek

maandag 6 juni 2022 12:00 t/m vrijdag 6 mei 16:00

Arnhem - Sonsbeekvlotconcerten laten weer iets van zich horen! Sonsbeekvlotconcerten presenteren in juni 2022 ‘Sonsbeek Dubbel’. Op Tweede Pinksterdag 6 juni  treden twee geweldige ensembles op. De optredens vinden plaats van 12.00 uur tot 16.00 uur op het Sonsbeekvlot bij Brasserie De Boerderij in Park Sonsbeek Arnhem.

Onder de naam ‘SONSBEEK DUBBEL’ laat Jan-Joris Heling, de organisator van Sonsbeekvlotconcerten twee orkesten per dag optreden, welke actief zijn in verschillende muziekstijlen en op deze wijze voor het publiek, maar ook voor de muzikanten een crossoverfunctie creëren. In de nieuwe opzet treedt een Egerländer- of Böhmisch blaasorkest op en van 14.15 uur tot 16.00 uur een bigband of jazzorkest. Met een kwalitatief hoogstaande programmering van het festival wordt de blaasmuziek én de bigbandmuziek gepromoot.

Op Tweede Pinksterdag treden voor u op de Isseltaler Musikanten en Muziekcollectief Crossover Oosterbeek. Op de facebooksite facebook.com/sonsbeekvlotconcerten en Instagram instagram.com/sonsbeekvlotconcerten staat nadere informatie.

Programma Tweede Pinksterdag:

12.00 uur: Isseltaler Musikanten 

De Isseltaler Musikanten uit het naburige Rheden, staan onder leiding van Cyrille van Poucke en spelen op hoog niveau traditionele en nieuwe Böhmische blaasmuziek. Sinds de oprichting in 1977 is de kapel haar Böhmische Egerländerroots trouw gebleven. Diverse werken van Ernst Mosch und sein Egerländer Musikanten en diverse andere Böhmische (jonge) componisten zullen tijdens het programma de revue passeren.

Gedurende haar 45-jarig bestaan is het blaasorkest uitgegroeid tot een toonaangevende kapel. Met gemiddeld 12 optredens per jaar zijn de muzikanten op de bühne te vinden, niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Het orkest speelde in Zuid-Tirol op het muziekfeest in Tramin, is regelmatig te gast in Hamminkeln (Duitsland) bij de destilleerderij van de befaamde Isseltaler Kruidenlikeur en heeft in mei 2022 geprogrammeerd gestaan op de 3e editie van het Open Air festival Blechlawine in Mayrhofen (Oostenrijk).

De Egerländer muziek is oorspronkelijk volksmuziek uit het Egerland, een regio in het noordwesten van Bohemen (tegenwoordig in Tsjechië rond de stad Cheb (Duits: Eger) en de rivier Eger (Tsjechisch: Ohre). De stad en de rivier heten in het Duits allebei Eger.

14.15 uur: Muziekcollectief Crossover Oosterbeek 

Het muziekcollectief Crossover Oosterbeek is in 2018 als bigband gestart. De bigband heeft een 21-koppige bezetting (saxofoons, trombones, hoorn, trompetten, slagwerk, piano, basgitaar en gitaar). Crossover heeft inmiddels een breed repertoire ontwikkeld met funk-, soul-, jazz- en popmuziek. Vaak zijn het speciale jazz-arrangementen van bekende nummers. Denk aan nummers van Bruno Mars, Stevie Wonder, Earth Wind & Fire,

Camila Cabello, Golden Earring, The Blues Brothers, Weather Report, Quincy Jones, Whitney Houston of filmmuziek van James Bond en Lady Gaga. Maar een mooi arrangement van Hollandse hits, een swingende uitvoering van Glenn Millers ‘In the mood’ of Gershwins ‘Summertime’ wordt ook niet geschuwd. Een aantal muziekstukken biedt ruimte voor solo’s van eigen muzikanten. Dirigent André Rave vervaardigt waar nodig zijn eigen arrangementen.

Regelmatig werkt Crossover in projecten samen met gastzangers, andere instrumentalisten of bijvoorbeeld theatergroepen. Onder leiding van dirigent André Rave maakt het collectief geregeld uitstapjes naar nieuwe soorten muziek. Op deze wijze ontwikkelt het repertoire zich verder en wordt de naam van de groep ‘Crossover’ in ere gehouden.

Enthousiasme, humor en liefde voor de muziek kenmerkt het muziekcollectief. Crossover verzorgt jaarlijks meerdere concerten in de regio Oosterbeek en heeft optredens gedaan bij omroep Gelderland. Het ensemble is altijd te porren voor optredens of voor een muzikale bijdrage tijdens nieuwe events. Daarnaast werkt men graag samen met nieuwe muzikale talenten.

Sonsbeek vlotconcerten

De zogenaamde Vlotconcerten of Promenadeconcerten maken al meer dan 40 jaar deel uit van de zomerse evenementen in het Sonsbeekpark. In 1978 is de serie opgestart door de gemeente Arnhem en de VVV en vervolgens overgenomen door Arnhem Promotion. Lange tijd was Paul Wijtvliet de drijvende kracht. In 2018 en 2019 werden de concerten georganiseerd door de Stichting Sonsbeekfestival/Stichting Straatleven. Inmiddels heeft organisator Jan-Joris Heling het stokje overgenomen. 

Jan-Joris Heling: “De concerten op het vlot dreigden verloren te gaan, hetgeen ertoe zou leiden dat vanaf het prachtige concertpodium met natuurlijke akoestiek geen muziek meer zou klinken. Dit ging mij te ver, vandaar dat ik zelf naar de mogelijkheden ben gaan zoeken om de concerten door te laten gaan. In een goede samenwerking met Tobias Haagsma van Brasserie De Boerderij is de intentie uitgesproken om de concerten in ieder geval de komende twee jaar te laten plaatsvinden. Met een subsidiebijdrage van de gemeente Arnhem kan de muziek worden gepromoot en het concertpodium in Arnhem voor de toekomst worden behouden.”

Gratis toegankelijk

In de landschapsparken Sonsbeek, Zypendaal en Gulden Bodem hebben burgers sinds jaar en dag vrij toegang. De vlotconcerten zijn laagdrempelig; er wordt geen entree geheven.

Locatie

  • Park Sonsbeek


    0,Arnhem