'Sonsbeek Dubbel' met Klarendal Jazzorkest en Böhmisches Tiramisu
'Sonsbeek Dubbel' met Klarendal Jazzorkest en Böhmisches Tiramisu Foto:

‘Sonsbeek Dubbel’ met Klarendal Jazzorkest en Böhmisches Tiramisu

zondag 26 juni 2022 12:00 tot 16:00

Sonsbeekvlotconcerten laten weer iets van zich horen! Sonsbeekvlotconcerten presenteren in juni 2022 ‘Sonsbeek Dubbel’. Op zondag 26 juni 2022 treden twee geweldige ensembles op. De optredens vinden plaats van 12.00 uur tot 16.00 uur op het Sonsbeekvlot bij Brasserie De Boerderij in Park Sonsbeek Arnhem.

Onder de naam ‘SONSBEEK DUBBEL’ laat Jan-Joris Heling, de organisator van Sonsbeekvlotconcerten twee orkesten per dag optreden, welke actief zijn in verschillende muziekstijlen en op deze wijze voor het publiek, maar ook voor de muzikanten een crossoverfunctie creëren. Met een kwalitatief hoogstaande programmering van het festival wordt de blaasmuziek én de bigbandmuziek gepromoot.

Het programma voor 26 juni wordt ingevuld door het Klarendal Jazzorkest en Böhmisches Tiramisu. Op de facebooksite facebook.com/sonsbeekvlotconcerten en Instagram instagram.com/sonsbeekvlotconcerten staat nadere informatie.

Programma 26 juni:

12.00 uur: Klarendal Jazzorkest

Ooit ontstond het Klarendal Jazzorkest (KJO) in de bekende Arnhemse volkswijk. Vandaar de naam van deze vitale big band, die onder de leiding van Guus Tangelder steeds andere uitdagingen aangaat.

De samenstelling van het orkest? Een uniek en verfrissend samenraapsel van professionals, semi-professionals, ambitieuze liefhebbers en ArteZ-(conservatorium)talenten. Kenmerkend is de leeftijdsopbouw: in KJO spelen zowel twintigers als zestigers. Deze muzikanten hebben een gezamenlijke missie: de big bandtraditie levend houden en voor de actuele, avontuurlijke uitingen van deze jazzcultuur een nieuw publiek aanboren.

Het repertoire is zeer breed en gevarieerd. Naast ambitieuze composities van Bob Mintzer, Mike Manieri en Jaco Pastorius, met een stevige, funky ondergrond, speelt KJO klassiekers in de soepele swingtraditie van Count Basie en arrangeur Sammy Nestico. Moderne, bebop-georiënteerde jazz wordt afgewisseld met aangrijpende ballads.

Tijdens twee of drie kernachtige sets maakt het publiek kennis met een springlevend orkest in ontwikkeling. KJO speelde in voorgaande jaren al enkele keren op het vlot in de vijver van Sonsbeek. De muzikanten bewaren goede herinneringen aan de sfeer en het publiek. Ze zijn dan ook blij dat deze serie concerten opnieuw wordt ‘vlot getrokken’ en ze verheugen zich op de zich op de 26ste juni.

14.15 uur: Böhmisches Tiramisu 

Melodieën gespeeld door een flügelhorn en bariton begeleidt door een bastuba, kleiner kan eigenlijk niet. Toch lukt het deze doorgewinterde muzikanten om de typische Böhmische blaasmuziek met passie, vuur en gevoel, groots te brengen.

De naam van de groep is zowel artistiek, als culinair op te vatten. Tiramisu betekent letterlijk “beur mij op, maak bij blij” en verwijst naar energie opwekkende elementen. Böhmisches Tiramisu probeert met opbeurende en vrolijke muziek de wereld een stukje leuker te maken. Marsen, polka’s walsen en andere muziek passeren de revue bij een optreden van de drie muzikanten.

Böhmisches Tiramisu volgt een algemene trend in de blaasmuziek naar steeds kleinere bezettingen. “Klostermanns Wirtshausmusik, geschreven door Michael Klostermann was voor hen het voorbeeld. Muziek geschreven voor drie blaasmuzikanten in de basis, waarmee een zo breed mogelijk toonspectrum wordt afgedekt. Het instuderen van de muziekstukken in kleine bezetting gaf de muzikanten zoveel voldoening en leverde zoveel leuke reacties op, dat zij besloten om er mee door te gaan. Een nieuw ensemble was geboren.

Böhmisches Tiramisu bestaat uit: Cyrille van Poucke op flügelhorn en trompet, Jan Bults op tenorhorn en trombone, Jan Bockhoven op bastuba. Ze maken allen deel uit van de Isseltaler Musikanten uit Rheden. Dit orkest bestaat dit jaar 45 jaar en heeft zowaar in 2022 het leven gegeven aan dit nieuwgeboren ensemble.

Sonsbeek vlotconcerten

De zogenaamde Vlotconcerten of Promenadeconcerten maken al meer dan 40 jaar deel uit van de zomerse evenementen in het Sonsbeekpark. In 1978 is de serie opgestart door de gemeente Arnhem en de VVV en vervolgens overgenomen door Arnhem Promotion. Lange tijd was Paul Wijtvliet de drijvende kracht. In 2018 en 2019 werden de concerten georganiseerd door de Stichting Sonsbeekfestival/Stichting Straatleven. Inmiddels heeft organisator Jan-Joris Heling het stokje overgenomen. 

Jan-Joris Heling: “De concerten op het vlot dreigden verloren te gaan, hetgeen ertoe zou leiden dat vanaf het prachtige concertpodium met natuurlijke akoestiek geen muziek meer zou klinken. Dit ging mij te ver, vandaar dat ik zelf naar de mogelijkheden ben gaan zoeken om de concerten door te laten gaan. In een goede samenwerking met Tobias Haagsma van Brasserie De Boerderij is de intentie uitgesproken om de concerten in ieder geval de komende twee jaar te laten plaatsvinden.”

Gratis toegankelijk

In de landschapsparken Sonsbeek, Zypendaal en Gulden Bodem hebben burgers sinds jaar en dag vrij toegang. De vlotconcerten zijn laagdrempelig; er wordt geen entree geheven.