Fietstocht door de wijk Malburgen

donderdag 2 juni 2022 13:30 t/m 15:30

De eerste plannen voor Malburgen ontstaan op het moment dat er duidelijkheid komt over de bouw en locatie van de Rijnbrug in 1933. Het beroemde bureau Granpré Molière, Verhagen en Kok was verantwoordelijk voor het ontwerp, een traditioneel stedenbouwkundig ontwerp, gebaseerd op de principes van de Delftse School die voor en na de oorlog de dienst uitmaakte in Nederland. 

Tijdens de oorlog is Malburgen verder uitgebouwd maar tijdens en na Market Garden grotendeels weer verwoest. Na de oorlog wordt het plan verdicht met veel portiek-etageflats van vier verdiepingen hoog. In de jaren tachtig en negentig verloedert de wijk en werd het, volkshuisvestelijk gezien, het ‘putje van Arnhem’. Een grootschalig plan voor herstel was nodig: het Masterplan Malburgen werd geboren. Het Masterplan is grotendeels afgerond, de bankencrisis van 2008 gooide roet in het eten en zorgde voor vertraging en aanpassingen. Er is nog wel het een en ander te doen, maar ook is te zien dat veel van wat toen bedacht is, heeft geleid tot een heel ander en beter Malburgen.

De fietstocht start bij Rozet.

Locatie