Eind september 1944 geven de Duitse autoriteiten het bevel de stad Arnhem te ontruimen. Ongeveer 600 Arnhemmers kiezen het Nederlands Openluchtmuseum als tijdelijke verblijfplaats. Een deel van hen woont tot eind december 1944 in de gebouwen op het museumterrein.
Eind september 1944 geven de Duitse autoriteiten het bevel de stad Arnhem te ontruimen. Ongeveer 600 Arnhemmers kiezen het Nederlands Openluchtmuseum als tijdelijke verblijfplaats. Een deel van hen woont tot eind december 1944 in de gebouwen op het museumterrein. Foto: P.J. de Booys / Gemeentearchief Arnhem

Rondleiding: Het museum tijdens de Tweede Wereldoorlog

zaterdag 8 oktober 2022 11:00 t/m 12:00

De Slag om Arnhem trof de stad in 1944 diep in het hart. Naast dat vrijwel de hele binnenstad was verwoest, kregen Arnhemmers het bevel om de stad binnen 48 uur te verlaten. Eén van de plekken waar zij naartoe konden gaan, was het Openluchtmuseum.

Bezoekers komen op plekken in het museum die normaal niet toegankelijk zijn. Zo komen bezoekers langs het Vissershuisje. Dit Vissershuisje was tijdens de evacuatie een winkeltje en vanuit de Koopmanswoning werden voedselbonnen gedistribueerd. De omstandigheden waren zwaar. Er was geen verwarming, elektriciteit of stromend water in de huizen en wassen deed men in de Zaanse vijver. Er worden kinderen geboren en er was een dramatische razzia waarbij verzetsman Anton Zwiers wordt doodgeschoten. Een indrukwekkende rondleiding die de geschiedenis tastbaar maakt.

Praktische informatie:

Datum: 8 okt 2022

Tijdstip: 11:00 — 12:00

Locatie: Hoeferlaan 4,6816 SG Arnhem

Kosten: Als je een toegangsbewijs hebt voor het museum, kun je gratis aansluiten bij de rondleiding. Reserveren is niet nodig.

Kijk op de website voor meer informatie: https://www.openluchtmuseum.nl/

Locatie