• Alles
 • (60)
  Fiets-Wandeltocht
 • (8)
  Overig
 • (83)
  Algemeen
 • (16)
  Lezingen
 • (40)
  Sport
 • (34)
  Theater
 • (1)
  Inloop-Opendag
 • (4)
  Natuur
 • (2)
  Religie
 • (17)
  Evenement
 • (24)
  Muziek
 • (12)
  Cursus-Workshop
 • (11)
  Kinderevenement

Start 'Weet van Water'

zaterdag 2 juni 10:30 uur

Weet jij wat je kan doen om je tuin klimaatvriendelijker maken? En hoe moet je omgaan met wateroverlast en hitte in de stad?

Gemeente Duiven, Westervoort, Zevenaar en Waterschap Rijn en IJssel slaan de handen ineen voor de campagne "Weet van Water".

Regio - Tijdens de open dag Duiven op zaterdag 2 juni lanceren zij deze campagne op het terrein van de rioolwaterzuivering Duiven/InnoFase. Daarna geeft TV tuinman Lodewijk Hoekstra tips aan de aanwezige bezoekers, hoe zij hun tuin klimaatvriendelijker en duurzamer kunnen maken.

Datum:         2 juni 2018

Locatie:         Rioolwaterzuivering Duiven/InnoFase, roelofshoeveweg 4 in Duiven. Melden bij de ingang.

Tijd:                 10.30 uur lancering van 'Weet van Water' campagne, met waterschapsbestuurder Antoinet van Helvoirt, wethouders van gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar en TV tuinman Lodewijk Hoekstra (NL Greenlabel).

Weet van Water

Maar liefst 40% van het verharde oppervlakte in de stad is in handen van particulieren (Atlas Natuurlijk Kapitaal). Echter uit onderzoek blijkt dat mensen voor het aanpakken van wateroverlast toch eerst naar de overheid kijken (NOS, 7 mei 2018). Onder de noemer "Weet van Water" zoekt het waterschap de samenwerking op met bewoners, gemeenten en andere partners. "Wateroverlast, hitte, droogte of waterkwaliteit zijn op elke locatie anders, dus ook hoe je ermee om moet gaan, verschilt. Wel hetzelfde is, dat je het samen moet aanpakken", aldus waterschapsbestuurder Antoinet van Helvoirt. De campagne wordt daarom gaandeweg op maat vormgegeven, om zo aan te sluiten bij lokale vraagstukken en behoefte. Dit kan variëren van praktische tips en weetjes, tot concrete samenwerkingen met gemeenten, in bijvoorbeeld klimaatstresstesten.

De campagne verbindt waterthema's zoals onder andere klimaatverandering, waterbesparing, waterveiligheid (dijken), wat mag er in het riool, eendjes voeren en nog veel meer. Steeds meer onderwerpen, projecten en gemeenten sluiten aan. De campagne wordt dan ook steeds verder op- en uitgebouwd. De onderwerpen en projecten per gemeente zijn vanaf 2 juni te vinden op de website www.weetvanwater.nl.

Liemerse gemeenten weten van water

Gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar zijn de eerste gemeenten waar het waterschap de samenwerking mee heeft opgepakt. In deze gemeenten zal komende tijd steeds vaker Weet van Water zichtbaar en merkbaar worden. Doel is om bewoners bewuster te maken hoe om te gaan met water in en om hun huis.

Open Dag Duiven 2 juni

Op de Open Dag Duiven zetten 4PET Recycling en Waterschap Rijn en IJssel hun deuren over voor bezoekers. Bij 4PET Recycling kun je zien hoe statiegeldflessen gerecycled worden. In en om de rioolwaterzuivering kunnen bezoekers - jong en oud – de verschillende aspecten van water zien en beleven. Zo kun je zien hoe de rioolwaterzuivering werkt, dijken bouwen, op de foto met een maaitractor of op een klimwand klimmen naar de hoogte van het water als de dijken breken. Verder kunnen bezoekers advies krijgen bij NL Greenlabel om hun tuin watervriendelijker en klimaatbestendig te maken. Ook buurbedrijf Suez en gemeenten doen mee. Meer info over alle activiteiten op www.opendagduiven.nl.


deel deze activiteit