• Alles
  • (4)
    Lezingen
  • (1)
    Theater
  • (1)
    Muziek

Optreden Liszt Quintet

zondag 10 november 15:00 uur

Op zondagmiddag 10 november a.s., ‘s middags om 15.00 uur, treedt in de Bernulphuskerk te Oosterbeek het Liszt Quintet op. Het quintet speelt en zingt de partituur Via Crusis van de hand van Liszt (1811 – 1886).

Via crucis (de veertien staties van de kruisweg) is een werk voor gemengd koor, solisten en orgel (dan wel harmonium) of piano. Het werk is gewijd aan de veertien kruiswegstaties. Het is een van de laatste werken van Liszt.

Liszt begon met de compositie van dit werk terwijl hij in het najaar van 1878 in Rome verbleef en hij voltooide het in februari 1879 in Boedapest. Er zijn drie bronnen voor het werk overgeleverd: handschriften van eerste schetsen, die zich in Weimar bevinden, het handschrift van het gehele werk (in Boedapest) en een kopie hiervan (eveneens in Weimar). In de oorspronkelijke versie was voorzien orgelbegeleiding, later voegde Liszt hier een versie met pianobegeleiding aan toe.

Het werk neemt een bijzondere plaats in in het oeuvre van Liszt vooral omdat het een werk is van grote verstilling. Bijzonder is het werk ook omdat het de grenzen van de tot dan toe gangbare tonaliteit opzoekt. Het werk combineert unisono-zang (Staties I en XIV) met Lutheraanse hymnen (Staties IV en XII) en op Bach geïnspireerde koralen (Statie VI), terwijl een deel van de staties bestaat uit solopartijen voor orgel, dan wel piano. Liszt zelf had de bedoeling om het werk in het Colosseum uit te voeren, dan voorzien van harmoniumbegeleiding.

In veel katholieke kerken zijn beelden of schilderijen van (meestal) veertien kruiswegstaties te vinden. Zo ook in Oosterbeek en wel die van Jan Toorop. De kruiswegstaties worden hier geprojecteerd tijdens deze uitvoering van de Via Crucis.

Liszt was vermoedelijke de eerste die muziek voor de kruisweg componeerde. Hij trad toe tot de derde orde van Franciscus en ontving in 1865 vier lagere wijdingen. Hij probeerde de religieuze muziek te hervormen, maar zonder veel succes.

Het Liszt Quintet bestaat uit Mies Jansen-Arends, sopraan, Bunna Arends, mezzosopraan-alt, Bouke Posthuma, tenor, Ger van der Werf, bas-bariton en Hans ten Hoopen, piano.

wie?: Evenementencommissie Bernulphuskerk Oosterbeek

wat?: Optreden Liszt Quintet met Via Crusis

waar?: Bernulphuskerk Oosterbeek

wanneer?: zondag 10 november a.s., 15.00 uur

entrée?: gratis.


deel deze activiteit

Locatie

Bernulphuskerk
Oosterbeek
Utrechtseweg 129
6862ag


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden