• Alles
 • (4)
  Lezingen
 • (1)
  Theater
 • (1)
  Evenement
 • (2)
  Muziek
 • (1)
  Kinderevenement

Lezing: Thorbecke, Arnhem en het liberalisme

vrijdag 28 februari 20:00 uur

Prodesse Conamur organiseert in de reeks voorjaarslezingen op 28 februari een voordracht Molenplaats Sonsbeek Zijpendaalseweg 24a 6814 CL Aanvang 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Leden gratis. Belangstellenden zijn welkom en betalen 3 euro.

De Gelderse hoofdstad Arnhem heeft een bijzonder plaats gehad in het leven van de negentiende-eeuwse staatsman Johan Rudolf Thoerbecke. Hij bracht graag zijn vakantieweken door in de mooie omkgeving, die hem dierbaar was.De roemruchte Arnhemse Courant begeleidde de opgang van de liberale leider en bhoorde lange tijd tot zijn trouwste bondgenoten. De Arnhemse advocaat J.M. de Kempenaer was in 1848 zijn medelid in de grondwetsherzieningscommissie. Maar Arnhem was ook het toneel van de dramatische krachtmeting in 1852, toen Thorbecke als minister van Binnenlandse Zaken met harde hand de nieuwe constitutionele bestuursregels oplegde aan de "oude orde", vertegenwoordigd door de beste vriend van zijn jongere jaren, de commissaris des Konings W.A.. Schimmelpenninck van der Oye.

Over de spreker

Remieg Aerts is hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde over politieke cultuur, democratie, media cultuurgeschiedenis en stadsgeschiedenis. In 2018 verscheen het bekroonde boek Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman. Binnekort verschijnt Denkend aan Nederland. Over gescheidenis, politiek en nationaliteit (Amsterdam: Prometheus2020)


deel deze activiteit

Locatie

Molenplaats
Arnhem
Zijpendaalseweg 24a
6814cl


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden