• Alles
 • (4)
  Lezingen
 • (1)
  Theater
 • (1)
  Evenement
 • (2)
  Muziek
 • (1)
  Kinderevenement

Landelijke Sterrenkijkdagen

vrijdag 28 februari 19:30 uur

Foto: John Rozeboom

Sterrenwacht Presikheaven bestaat tien jaar en ook dit seizoen kunnen liefhebbers iedere eerste zaterdag van de maand van 14.30 tot 15.30 uur terecht in de bibliotheek Presikhaaf, zoals op 7 maart. Daar krijgen ze de laatste ontdekkingen in de sterrenkunde en nieuwtjes uit de ruimtevaart gepresenteerd.

Wil je zélf sterren kijken? Kom dan op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari naar het dakterras van Multifunctioneel Centrum Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7. Daar organiseert Presikheaven de Landelijke Sterrenkijkdagen.

Naast de Maansikkel waarop je veel inslagkraters kunt zien, schittert aan het begin van de avond de planeet Venus. In de buurt vinden we ook de planeet Uranus. Die lijkt dicht bij Venus te staan maar is in werkelijkheid 22 keer verder: doet het licht van Venus er ruim zeven minuten over om ons te bereiken, bij Uranus is dat bijna drie uur.

In het zuiden staat het markante sterrenbeeld Orion. Linksboven in dit markante sterrenbeeld staat de oranjerode ster Betelgeuze. Deze reus is koeler dan onze zon maar wel 700 keer groter. De laatste maanden neemt zijn helderheid af en lijkt van vorm te veranderen. Dat kan de voorbode zijn van een reusachtige ontploffing: een supernova. De ster is dan enkele maanden zo helder als de Maan en ook overdag te zien.

Ook in Orion maar verder weg, op 1400 lichtjaar afstand, staat een gigantische gaswolk: de Orionnevel. Hierin ontstaan op dit moment honderden nieuwe sterren en planeten.

Het verste en grootste object is de Andromedanevel. Dit sterrenstelsel bestaat uit een paar honderd miljard sterren op 2,5 miljoen lichtjaar afstand. Hij raast met een snelheid van 100 km per seconde af op onze eigen Melkweg.

Maanlicht zal dit keer niet storen, bewolking misschien wel. In dat geval zien sowieso binnen interessante films te zien. Mensen met vragen over het universum kunnen bij de vrijwilligers van Presikheaven terecht.

De avonden beginnen om 19.30 uur en zijn ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. De toegang is gratis.


deel deze activiteit

Locatie

MFC Presikhaven
Arnhem
Laan van Presikhaaf 7
6826ha


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden