• Alles
 • (4)
  Lezingen
 • (1)
  Theater
 • (1)
  Evenement
 • (2)
  Muziek
 • (1)
  Kinderevenement

Expositie Gefundenes Fressen

zondag 19 januari 12:00 t/m zondag 15 maart 17:00 uur

Nieuwe Ruimte

Nieuwe Ruimte trapt het jaar 2020 af met de expositie 'Gefundenes Fressen'. De deel-nemende kunstenaars hebben op allerlei manieren invulling gegeven aan dit motto. Het resultaat is van 19 januari tot en met 15 maart te zien in de oude bibliotheek aan Den Heuvel 32 in Velp.

Ook de activiteiten tijdens de expositie sluiten aan bij het thema. 

Gefundenes Fressen is de opvolger van 'Kassakunst', de zeer succesvolle verkoopexpositie van Nieuwe Ruimte die zondagmiddag 12 januari wordt afgesloten met een 'finissage'. Bezoekers kunnen elkaar dan tevens een goed nieuwjaar wensen en luisteren naar de Nederlands-Australische zanger-gitarist Cokkerône, alias Con van Roden. Samen met contrabassist Paul van Oosten brengt hij 'Songs van Down Under' ten gehore; eigen vertolkingen van oude Australische folkliedjes en gedichten. Van Roden emigreerde in 1952 met zijn ouders naar Australië, maar keerde twintig jaar later zonder hen terug.

Hapklare brokken en buitenkansjes

Gefundenes Fressen staat in het teken van voeding in de ruimste zin van het woord. Het is een Duitse term die ook in Nederland wordt gebezigd; soms in de letterlijke betekenis van 'gevonden aas of voedsel', maar vaker in de meer figuurlijke betekenis van hapklare brokken of een buitenkansje dat men niet mag laten lopen. Sommige kunstenaars van Nieuwe Ruimte zijn dicht bij de letterlijke betekenis gebleven, andere kozen voor een ruimere interpretatie. Dat levert een verrassende en zeer veelzijdige expositie op, niet alleen in onderwerpkeuze maar ook in kunststijlen en -disciplines.

Voormalige boswachter

De officiële opening van Gefundenes Fressen is zondagmiddag 19 januari. Daarvoor komt Walter de Wit naar Velp. Hij is voormalig boswachter en kunstliefhebber en hij woont tegenwoordig in Duitsland. Uiteraard gaat hij vanuit zijn vroegere professie in op het thema van de expositie.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Duo Marienke: zangeres Marijke Laurense en gitarist Rieneke van der Hoff. Hun repertoire bestaat uit liedjes die zijn 'hertaald' naar de 21ste eeuw. Bijvoorbeeld 'De moord van Buiksloot', een moordballade uit 1875, maar ook werk van Bertold Brecht, Mikis Theodorakis en de Beatles ('When I'm Sixty Four', en hoe dat dan gaat als je daadwerkelijk 64 bent geworden).

'Oneindig het begin'

Tijdens Gefundenes Fressen zijn er bijna iedere zondag speciale activiteiten. Kunstenaar en dichter René Hugo Kijne bijt 26 januari het spits af met 'Oneindig het begin', waarin hij het afgelopen jaar 2019 verwoordt en het tevens tot beeld brengt als Gefundenes Fressen. Zijn voor-dracht begint om 15.00 uur bij een muur die hij zelf heeft ingericht met collages en gedichten over de komende twaalf maanden.

Zondag 2 februari is er een optreden van Henk Boogaard, die met zijn cabareteske liedjes teruggrijpt naar de tijd dat hij een groente- en fruitrijk dieet volgde.

Zondag 16 februari wordt een drukke middag met lezingen van gastexposant en topkok Angélique Schmeinck (onder meer bekend van 24Kitchen) en Marieke Karssen, die het over voedselbossen gaat hebben.

Nieuwe Ruimte is iedere zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend.


deel deze activiteit

Locatie

Nieuwe Ruimte Exposities
Rheden
Den Heuvel 32
6881ve


Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden