• Alles
 • (4)
  Lezingen
 • (1)
  Theater
 • (1)
  Evenement
 • (2)
  Muziek
 • (1)
  Kinderevenement

Audrey Hepburn komt naar Velp

zaterdag 14 september 14:00 uur

Foto: Eigen foto

Filmster Audrey Hepburn vierde, samen met de Velpenaren, de Bevrijding op 16 april 1945. Ze woonde toen al ruim twee jaar met haar moeder bij haar grootvader Aarnoud baron van Heemstra – oud-burgemeester van Arnhem – in villa Beukenhof aan de Rozendaalselaan in Velp. Hier maakte ze de Hongerwinter mee, schuilde dagen en nachten in een kelder voor de bombardementen en zag de doden en gewonden in het overvolle ziekenhuis. Ze vertelde daarover vaak in interviews. Ook toen ze ambassadeur werd van Unicef.

En nu komt er een bronzen beeld van Audrey Hepburn in Velp. Als aandenken aan de periode dat ze hier woonde als tienermeisje. Haar jongste zoon, Luca Dotti, gaat het beeldje onthullen op zaterdag 14 september om 14.00 uur in de bloementuin van De Nieuwe Beukenhof, het appartementengebouw dat op de plaats staat van de villa waar Audrey in de oorlog woonde.

Over die oorlogsjaren van Audrey Hepburn (in Arnhem en Velp) schreef de Amerikaanse auteur Robert Matzen het boek: “Dutch Girl”, dat afgelopen april in de Verenigde Staten verscheen. Ter voorbereiding kwam Matzen een aantal malen naar Velp en sprak met diverse mensen die haar hier daadwerkelijk hebben ontmoet, waaronder Annemarth Visser ’t Hooft, Ben van Griethuysen (†) en Dick Mantel.

Dit boek was de aanleiding voor een aantal Velpenaren om als aandenken aan Audrey Hepburn een bronzen beeldje van haar te laten maken. In de vorm van een danseresje. Want dat was haar droom. Ze wilde een beroemde danseres worden en volgde een dansopleiding op de Arnhemse muziekschool. Na de Slag om Arnhem op 17 september 1944 volgde ze lessen bij dansschool Johnny van Rosmalen aan de Rozendaalselaan in Velp. In Velp herinnert tot nu toe niets aan de beroemde en geliefde filmster. De Velpse kunstenares Yvon van Wordragen bood aan om een beeld (gratis) te ontwerpen. Diverse fondsen en particulieren doneerden bedragen om het beeld in brons te laten gieten en op een sokkel te plaatsen in de bloementuin van de voormalige villa aan de Rozendaalselaan. Op die plaats staat nu het appartementengebouw ‘de Nieuwe Beukenhof’.

Actie ‘Beeldje Audrey - namens alle Velpenaren’

Het Comité Beeldje Audrey Hepburn in Velp heeft nog een tekort van € 1500,-- op de begroting en doet bij deze een oproep aan de lezers van deze krant om samen dat tekort aan te vullen. Het boek ‘Dutch Girl’ van Robert Matzen is opgedragen ‘Aan alle Velpenaren’. Het comité hoopt van harte dat het beeldje kan worden geplaatst ‘namens alle Velpenaren’. Met een minimale bijdrage van € 10,-- ontvangen de gevers een ‘Certificaat van deelname’.

(NL21 TRIO 0338 4813 54 ten name van Stichting TR Veluwezoom onder vermelding van Beeldje Audrey Hepburn)

‘Dutch Girl’, is in Amerika inmiddels een ‘best seller’ en kreeg hier alvast de titel: Het Nederlandse meisje. Audrey Hepburn, haar tijd in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Nederlandse presentatie van het boek is op 14 april in Velp, in de Grote Kerk aan de Kerkstraat om 15.30 uur en is gratis toegankelijk. Journaliste en TV-persoonlijkheid Hanneke Groenteman interviewt Luca Dotti en Robert Matzen – de Amerikaanse auteur.

Het is uniek dat het boek ter plaatse kan worden gekocht en gesigneerd door de Robert Matzen en Luca Dotti.

De feestelijke plechtigheid voor de onthulling van het beeldje wordt muzikaal omlijst door de Rosendaalsche Kapel. En een leerling van de Velpse dansopleiding Studio 26 danst – net als Audrey Hepburn indertijd – op een wals van Chopin. De onthulling is op zaterdag 14 september om 14.00 uur ter hoogte van Rozendaalselaan 32. Iedereen is welkom om de plechtigheid bij te wonen.


deel deze activiteit

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden