NAbij: tien jaar troost en compassie: 490 mensen vinden steun bij hun laatste reis

ARNHEM - NAbij bestaat op 26 maart precies tien jaar. Een initiatief van John Jansen en Ellen Brussen met als drijfveer dat mensen de laatste fase van hun leven niet alleen door hoeven te maken. "Niemand zou alleen hoeven te sterven."

Wat begon uit idealisme, is uitgegroeid tot een professionele organisatie met gemotiveerde en geschoolde vrijwilligers die ondersteuning bieden aan mensen die weten dat zij niet lang meer te leven hebben.

Pionieren

"In tien jaar is er veel gebeurd", geeft John Jansen aan. John is niet alleen de voorzitter van de stichting maar ook de oprichter. "In het begin was het zoeken naar samenwerking; het was pionieren in letterlijke zin. Nadat NAbij de eerste zorgvragers mocht ondersteunen, ging het snel."
"Al vlug volgde een basistraining om vrijwilligers optimaal voor te bereiden. Nog steeds melden vrijwilligers zich spontaan aan. Vrijwilligers die hun kostbare tijd willen inzetten voor de medemens.

’Nu tien jaar later, heeft NAbij bij 490 mensen in Arnhem en directe omgeving NAbij mogen zijn. Mensen die anders in hun laatste levensfase er alleen voor zouden hebben gestaan. Mensen in hun laatste levensfase willen vaak delen hoe het leven was, waaruit het leven bestond, en soms ook wat er mis ging in het leven. NAbij biedt in die situaties een luisterend oor."

"Ook het begeleiden van een zorgvrager naar een arts of onderzoek, behoort tot de werkzaamheden van NAbij. En indien nodig en gewenst, ook het waken bij een zorgvrager in zijn/haar laatste fase. NAbij is klaar om uitgerold te worden naar andere steden."
Jubileumavond
NAbij wil het tienjarig bestaan niet zo maar voorbij laten gaan. Op 26 maart is er een jubileumavond. Tijdens deze avond wordt het boek: ‘10 jaar NAbijheid, van mens tot mens’ uitgereikt aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Het is een boek over NAbij en de mensen waarvoor NAbijheid is gevraagd. Het boek bevat vele verhalen van vrijwilligers met hun zorgvragers.

Bram Bakker, de bekende psychiater, auteur en spreker, zal tijdens de jubileumavond spreken over het thema 'oud zeer'. Al met al een avond vol NAbijheid. Mensen die belangstelling hebben in NAbij en haar doelstelling zijn van harte uitgenodigd om deze avond op dinsdag 26 maart bij te wonen. Hiervoor is aanmelding vereist.

Aanmelden kan via info@nabij.nu.