Acceptatie van LHBTIQ+-inwoners in Arnhem daalt

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Lhbtiq+-personen in Arnhem voelen zich minder geaccepteerd dan enkele jaren geleden. In geloofsgemeenschappen, op school en bij sportverenigingen is de acceptatie bovendien lager dan in de rest van Gelderland. Inwoners met een biculturele achtergrond maken zich dubbel zorgen na de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, waarvan de uitkomst zowel invloed had op hun biculturele identiteit als op hun lhbtiq+-identiteit. Dat blijkt uit een onderzoek dat het college van B&W van de gemeente Arnhem deze week naar de raad stuurt. 

Inwoners met een biculturele achtergrond benoemen daarnaast dat het hebben van een burgemeester die zelf moslim is en die zich actief inzet voor lhbtiq+-acceptatie in Arnhem, hen een prettig gevoel geeft. 

Het onderzoek is het afgelopen jaar uitgevoerd door antidiscriminatievoorziening Vizier en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Arnhem scoort in de uitkomsten wat minder dan enkele jaren geleden en op sommige terreinen ook minder goed dan de rest van Gelderland.

 ‘Er moet nog veel gebeuren’ 

Wethouder inclusie Maurits van de Geijn: “Deze uitkomsten laten duidelijk zien dat er nog veel moet gebeuren om Arnhem voor iedereen een veilige plek te maken. Want dat is en blijft onze ambitie: in Arnhem moet iedereen zich veilig en vrij kunnen voelen, ongeacht je geaardheid, gender, kleur, afkomst of beperking. Daarvoor hebben we ook de ‘Regenboogagenda’, boordevol acties om de acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap te vergroten.”

 Extra acties om acceptatie te vergroten 

Arnhem gaat nu extra inzetten om die acceptatie en het gevoel van veiligheid voor lhbtiq+-personen te vergroten, boven op de acties uit de Regenboogagenda. Zo wordt gekeken of de bestaande omstandertrainingen seksuele intimidatie (dit zijn trainingen waarbij acteurs op straat een situatie met seksuele intimidatie spelen en trainers naderhand met voorbijgangers het gesprek aangaan over hoe je het beste kunt reageren als je zelf getuige bent van seksuele intimidatie) uitgebreid kunnen worden met extra bewustwording over ongewenst gedrag tegen LHBTIQ+ personen.

 Meer aandacht voor inclusie bij evenementen 

“We gaan met de politie in gesprek over het op een juiste manier opnemen van aangiftes van geweld tegen lhbtiq+-personen. De samenwerking met scholen over het onderwerp gender en diversiteit, bijvoorbeeld bij seksuele voorlichting, wordt intensiever.” 

Sportbedrijf Arnhem gaat speciale bewustwordings- en trainingsprogramma’s over lhbtiq+ aanbieden. Bij (sport)evenementen gaan we extra aandacht voor inclusie vragen, zodat deze voor iedere Arnhemmer toegankelijker en veiliger worden. Ook komt er extra voorlichting in verzorgingshuizen over (biculturele) lhbtiq+-ouderen.

 ‘Gastvrij voor iedereen’ 

Van de Geijn: “Het is een begin, en het zal niet van vandaag op morgen beter zijn. We zetten hier vol op in. Arnhem is er voor alle Arnhemmers en gastvrij voor iedere bezoeker. Iedereen verdient het om zich hier thuis te voelen, wie je ook bent.”