Sonja Colijn aan de Rijnkade met op de achtergrond het schip.
Sonja Colijn aan de Rijnkade met op de achtergrond het schip. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne op boten ‘gigantische klus’

Algemeen

ARNHEM - Ja, het is druk. Want er moet ontzettend veel geregeld worden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne die worden ondergebracht op twee cruiseschepen in Arnhem. En intussen pendelt Sonja Colijn, teamleider Vluchtelingenwerk locatie Arnhem, op en neer van de Gelderse hoofdstad naar Harskamp.

Door Vincent Bos

Op de twee cruiseschepen bij de Nelson Mandelabrug worden 280 Oekraïners opgevangen, mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het oorlogsgeweld in hun land. Als de slaapplekken bezet zijn, worden vluchtelingen doorverwezen naar andere opvangplaatsen.

Sonja Colijn constateert dat de roulatie groot is. “Veel mensen vertrekken snel van de ene plek naar de andere.” De organisatie is deze week begonnen met een inloopspreekuur. Van het Leger des Heils heeft ze gehoord dat alles soepel verloopt.

Oorlogstrauma

De teamleider ziet veel mensen met een oorlogstrauma voorbijkomen. En dat is natuurlijk logisch gezien de impact die de Russische inval heeft en de vele doden en verwoestingen die daarvan het gevolg zijn. “Als je met de mensen praat gebeurt het vaak dat ze breken en in tranen zijn.”

“We zien mannen die hun gezin naar Nederland brengen en dan weer terugkeren naar Oekraïne. Niet wetend of ze hun familieleden terugzien. Dat is heel zuur”, geeft Colijn aan. Ze begeleidt twee noodopvangen, die in Harskamp en in Arnhem. “Het is een pittige klus”, bekent ze.

Snel opgeschaald

In Arnhem is in allerlei opzichten snel opgeschaald om de stroom vluchtelingen uit het Oost-Europese land te kunnen helpen. Dat is een gigantische operatie. Vooral omdat er veel onzekerheid is. Dat blijkt uit de vele vragen waarmee de Oekraïners zitten. “Ze vragen ons of ze al kunnen werken, hoe lang ze hier kunnen blijven, of ze asiel kunnen aanvragen en of de kinderen naar school kunnen.”

“Over twee weken hopen we dat er meer structuur in de opvang zit. Nu is er al een inloopspreekuur van twee uren. We zitten op tweehonderd meter van de opvanglocatie. Er is een heel team vrijwilligers beschikbaar.”

De afgelopen weken heeft Vluchtelingenwerk Nederland 11.000 aanmeldingen gekregen van mensen die willen helpen. De een biedt aan een wandeling te willen maken met de vluchtelingen, de ander is meer juridisch geschoold. Op de kantoren van de organisatie wordt hard gewerkt om die aanmeldingen te verwerken.

Onderwijs

De vluchtelingen blijven in Arnhem drie maanden op de boot. Als kinderen naar school kunnen gebeurt dat volgens Colijn in eerste instantie klassikaal ofwel de kinderen uit Oekraïne worden bij elkaar geplaatst. Tolken worden ingezet. “Maar leuker is het als de groep gemêleerd wordt. Kinderen redden zich al snel met handen en voeten”, weet ze.

Voor de vluchtelingen wordt dankzij cateraars goed gezorgd. Ze krijgen drie keer per dag een maaltijd aangeboden, twee keer brood en één keer warm. “Verder wordt er gezorgd voor fruit en drank. Die catering loopt uitstekend”, aldus Colijn.