Stichting BangsaDunia viert 10-jarig jubileum

zaterdag 15 juni 2024 13:30 tot 19:30

ARNHEM - Stichting BangsaDunia bestaat tien jaar. Om dat te vieren heeft zaterdag 15 juni van 13.30 tot 19.30 uur in het Olympus College in Arnhem een Bersama plaats. Iedereen uit Arnhem en omstreken met een Indische of Molukse achtergrond of die hiermee affiniteit heeft, is welkom. Het wordt een feestelijke middag met een divers programma dat bestaat uit muziek, zang, dans en culturele activiteiten.

‘Senang oud worden aan de Rijn’ dat is waar BangsaDunia zich sterk voor maakt. Hierbij richt zij zich op de eerste generatie Indische en Molukse ouderen in Arnhem. Door middel van activiteiten, georganiseerd door een enthousiaste vrijwilligerspool, wordt bijgedragen aan de zichtbaarheid van de Indische en Molukse gemeenschap die fungeert als drager en doorgever van het culturele erfgoed.

De Bersama staat in het teken van de viering van het 10-jarig jubileum en het uitdragen van de Indische en Molukse cultuur. Muziek kan niet ontbreken. Zo is er een typisch Indonesische dansvoorstelling te zien en er wordt live muziek gespeeld. Ook zijn er stands waar spullen of een lekkere traditionele Indische maaltijd of snack gekocht kunnen worden. Historicus Hans Goedkoop, maker van de documentaire ‘Sporen van Indië’ vertelt over de verwevenheid van Indië met Nederland.

Presentatie nieuwe verhalenbundel

Ook BangsaDunia heeft zich het afgelopen jaar over deze geschiedenis gebogen. Een werkgroep bestaande uit vrijwilligers is actief bezig geweest met het verzamelen van verhalen. Het zijn verhalen van Indische en Molukse gezinnen die in de jaren ’60 naar Malburgen Oost zijn verhuisd. 

De geïnterviewden van zowel de eerste als de tweede generatie zijn gevraagd naar hoe zij de integratie in de wijk én in de Nederlandse samenleving in het algemeen hebben ervaren. Dit heeft geresulteerd in persoonlijk verhalen over het dagelijks leven van de gezinnen, de sociale contacten en het wonen in een nieuwe wijk en samenleving. Deze verhalen zijn opgenomen in een verhalenbundel die tijdens de jubileum Bersama aan het publiek wordt gepresenteerd.

Hoe het allemaal begon

BangsaDunia is een burgerinitiatief dat zich inzet voor de zorg en welzijn van Indische en Molukse ouderen. In juni 2014 heeft in Arnhem, mede gesteund door het verpleeghuis Rumah Kita uit Wageningen, een eerste bijeenkomst plaatsgevonden om de interesse te peilen voor dit initiatief. De Indische/Molukse gemeenschap, ouderen, professionals, vrijwilligers en andere geïnteresseerden waren hierbij aanwezig. Het verlangen kwam naar boven om zorg en welzijn voor én met ouderen op maat te realiseren in Arnhem-Zuid. Ouder wordende mensen hebben steeds meer behoefte aan een veilige omgeving die vertrouwd voelt. In de maanden die volgden is een initiatiefgroep gevormd met betrokkenen uit de Indische en Molukse gemeenschap.

Stichting BangsaDunia

Inmiddels is deze initiatiefgroep uitgegroeid tot de huidige Stichting BangsaDunia. BangsaDunia focust op het ondersteunen van eerste generatie Indische en Molukse zelfstandig wonende ouderen in Arnhem zodat zij senang oud worden aan de Rijn. Hiervoor organiseert zij diverse activiteiten. Twee keer per maand wordt er voor de ouderen een Selamat Datang georganiseerd. Het doel hiervan is om de eerste generatie ouderen een plek te geven waar zij elkaar kunnen ontmoeten, van gedachten wisselen en deelnemen aan gezamenlijke activiteiten.

Tevens wordt er circa twee keer per jaar een Bersama georganiseerd voor een ieder die affiniteit heeft met voormalig Nederland-Indië of Indonesië. Tijdens deze feestelijke middagen is er ruimte voor gezelligheid, muziek, dans en lekker eten. Tevens is er aandacht voor informatieve culturele activiteiten. Ook wordt aandacht geschonken aan het behoud en doorgeven van de Indische en Molukse cultuur aan de volgende generaties.

Toegangsprijzen

Tot 15 mei kunt u gebruik maken van de Early Bird kaarten door 10,00 per persoon over te schrijven op rekening NL73INGB 0007 3747 80 t.n.v. Stichting BangsaDunia. Hierna betaalt u het reguliere tarief van 12,00 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar 6,00 euro; tot 4 jaar gratis. Graag van te voren aanmelden via 06 – 20396651 of info@bangsadunia.nl

Voor volledige programma kijk op www.bangsadunia.nl

Locatie