VitaDuo.
VitaDuo. Foto: VitaDuo

VitaDuo speelt in Kerk van Rozendaal

zondag 28 april 2024 15:00

ROZENDAALO - VitaDuo bestaat uit Maria Nemtsova (piano) en Vitaly Vatulya (saxofoon). Ze verzorgen zondag 28 april een optreden in de Kerk van Rozendaal. Aanvang 15.00 uur. Na afloop is er een ‘meet & greet’ in de Serre waarbij u een drankje krijgt aangeboden.

Maria Nemtsova speelde op 5-jarige leeftijd viool, maar kort daarna koos ze toch voor de piano en studeerde aan de Tchaikovsky Academie College in Moskou, gevolgd door vele studies bij beroemde pianisten.

Vitaly Vatulya is een beroemde saxofonist. Hij won op 13-jarige leeftijd de Young Vituoso in Oekraïne. Later studeerde hij aan het conservatorium in Moskou en maakte zijn studie af in Amsterdam.

Maria Nemtsova en Vitaly Vatulya treden nu samen op en worden wereldwijd erkend als een toonaangevend kamermuziekensemble. Zij traden op in meer dan 20 landen o.a. New York, Londen, Beijing, Snanghai, Moskou en Amsterdam en wonnen vele prestigieuze prijzen. Ook verschijnen zij regelmatig op de Nederlandse televisie en in radioprogramma’s

“Betreed het rijk van de verbeelding met VitaDuo’s boeiende concertprogramma ‘Imaginarium’, waarin minimalistische muziek centraal staat. Ga op reis door een zorgvuldig samengestelde selectie van composities die luisteraars uitnodigen om de serene schoonheid, ritmische complexiteit en introspectieve contemplatie van het minimalisme te verkennen.”

Het programma begint met de aangrijpende melodieën en hypnotiserende herhalingen van Philip Glass’ ‘Vioolsonate’, opnieuw vormgegeven voor saxofoon en piano, en zet een betoverende toon voor de avond. Terwijl de voorstelling zich ontvouwt, begeleidt VitaDuo het publiek door een gevarieerd aanbod van minimalistische meesterwerken, waaronder Mellits’ ‘Mara’s Lullaby’, Nyman’s ‘Shaping the Curve’, Glass’s ‘Facades’, Adams’ ‘Postmark’ en Fitkin’s ‘Gate’. Elk stuk biedt een unieke verkenning van minimalistische esthetiek, variërend van rustige sereniteit tot pulserende energie, en toont de veelzijdigheid en expressieve diepgang van het saxofoon- en pianoduo.

Er is ook een stuk van Eric Satie, waarmee hij destijds in opstand kwam tegen het traditionele westerse idee van ‘ontwikkeling’ in de muziek. Net zoals de minimalisten later zouden doen, begon Satie te werken met fragmenten (Motifs, noemde hij ze) van muzikaal materiaal, willekeurig naast elkaar geplaatst, herhaald en getransponeerd om het idee van argumentatie of discussie, dat fundamenteel is voor zoveel westerse muziek, te ontkrachten.

Entree 17,00 euro; Vrienden 15,00 euro en Gelrepas- en studentenkaarthouders 5,00 euro. Kinderen onder begeleiding jonger dan 10 jaar gratis. Reserveren via vrienden@dekerkvanrozendaal.nl. kaarten zijn ook verkrijgbaar in de kerk voor aanvang van het concert. 

Locatie