Afbeelding
Foto: Architectuurcentrum CASA

ARRA #3 De Stad als Oase

dinsdag 16 april 2024 20:00

ARNHEM - In 2024 richt CASA zich onder het motto ARRA (‘Arnhem’ in straattaal) op de publieke ruimte(s) in de stad. Hoe richten we deze in om de uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden? Tijdens de bijeenkomst dinsdag 16 april kijken we naar de toekomst van de Arnhemse Parken, Sonsbeek in het bijzonder: ARRA #3 De Stad als Oase. 

De bijeenkomst is bij NiCo aan de Coehoornstraat 17 in Arnhem. Aanvang 20.00 uur. Entree: 5,00 euro (studenten, Gelrepashouders en leden van de CASA-sociëteit gratis). Aanmelden via rsvp@casa-arnhem.nl o.v.v. Oase om verzekerd te zijn van een plek.

“Arnhem is volgens de Atlas van Nederlandse Gemeenten met afstand de aantrekkelijkste stad in Nederland op het gebied van groen en blauw. Deze eerste plaats danken we aan de vele parken, maar deze gaan zo langzamerhand aan hun eigen succes ten onder. Met name Sonsbeek heeft onder zijn populariteit te lijden. Daarnaast bedreigt klimaatverandering het park. Hoe zorgen we ervoor dat de ‘achtertuin van Arnhem’, die van grote cultuurhistorische waarde is én de habitat vormt voor veel van de ‘andere Arnhemmers’, toekomstbestendig wordt? Zijn de monumentale parken toe aan een nieuwe laag of moeten we ze niet gewoon met rust laten? Hoe staat het met de overige parken en welke kansen liggen er elders in de stad? Want Arnhem mag dan parkstad heten, buiten de parken is nog een wereld te winnen. Het schaamgroen voorbij!”, aldus CASA.

Sprekers

Inleider is landschapsarchitect Shahaf Strickmann van Strootman Landschapsarchitecten, die recent in opdracht van de gemeente Arnhem een visie en ontwikkelplan voor de parken Sonsbeek, Zypendaal en Gulden Bodem maakten. 

Speciale gasten zijn Sanne Blok (Groen Arnhem); ondernemer en eventorganisator Kees Bouwhof (Buitenplaats Sonsbeek); boomexpert en ‘bosman’ Simon Klingen (Klingen Bomen); landschaps- en erfgoeddeskundige Renée Koning (Gelders Genootschap) en Marco van der Wel, Arnhems wethouder Natuur, Milieu en de Stadsparken. 

Barbara Esseboom, voorzitter van het Comité Keti Koti en onderzoeker naar Arnhems slavernijverleden van Arnhem, zal twee nieuwe nominaties doen voor de Petprijs, die CASA aan het eind van dit jaar uitreikt voor de beste en slechtste publieke ruimte in Arnhem.

Locatie