"Pitcher", Arno Arts, kleurpotloodtekening Foto: Arno Arts

Every picture tells a story

donderdag 11 april 2024 20:51 tot dinsdag 30 april 23:59

Focus op de vierkante centimeter in de Zijlstra Galerij, Klarendalseweg 137 in Arnhem met minutieuze kleurpotloodtekeningen van Arno Arts. Door de beperking destijds van een ‘atelierruimte’ bestaande uit de keukentafel was het kiezen voor klein formaat. Maar binnen die beperking moet het dan ook wel op zijn allerbest.

Het tekent Arno Arts ten voeten uit. Als hij ergens voor ging, dan ook optimaal. Dozen vol met potloden zijn er doorheen gegaan, continu aangeslepen voor een scherpe punt. Laagje voor laagje werden de tekeningen opgebouwd met oeverloos geduld. Gummen was uit den boze. De onderwerpen altijd gebaseerd op zijn eigen fascinaties. Dat kon het alledaagse om hem heen zijn, waar hij zich zo over kon verbazen. Verpakkingen, snoeppapiertjes, gebruiksvoorwerpen, etenswaar, reclames, sporthelden- of filmsterrenplaatjes. Maar ook, na een bezoek aan de Verenigde Staten, iconische figuren uit de cowboy- en de indianenwereld.

Alle tekeningen zijn rond of vierkant van formaat. Als er al rechthoekige tekeningen gemaakt werden, dan werden er meerdere in een vierkant geplaatst.

“Every picture tells a story” was een bekend citaat van Arno. Zo belangrijk dat hij daar ook T-shirts van maakte en zichzelf ermee geportretteerd heeft. Ronde en vierkante formaten geven geen richting aan. Wilde hij hiermee benadrukken dat hij het verhaal van de afbeelding ook niet in wilde vullen? Dat de toeschouwer de eigen richting kan bepalen? Van mijn story naar de jouwe. Wellicht ontmoeten we elkaar ergens. Geen richting, vul zelf maar in.

Zoals kunst behoort te zijn, het legt niet per se iets op maar opent dimensies naar nieuwe werelden, vragen of inzichten en ideeën. Als je ervoor openstaat.  

Dagelijks te zien tot 0:00 uur, dan gaan de lichten uit.

Locatie